Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα διατηρήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον έως το 2021, ενώ το έλλειμμα της Γαλλίας θα ξεπεράσει το όριο της ΕΕ φέτος και το χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται κοντά στο 140% του ΑΕΠ.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ευρωζώνη θα διατηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση φέτος και την επόμενη χρονιά, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα προς τη Γερμανία και άλλα οικονομικά ισχυρότερα κράτη να δαπανήσουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν την παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση.

Παρά την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη, η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος στο 1,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το πλεόνασμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και στο 0,2% το 2021.

Η Ολλανδία, που είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα, αναμένεται να έχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, 0,5% την επόμενη χρονιά και 0,4% το 2021.

Η Ιταλία αναμένεται να αυξήσει το χρέος της στο 136,2% του ΑΕΠ φέτος και θα συνεχίσει να το αυξάνει τον επόμενο χρόνο στο 136,8% και στο 137,4% το 2021.

Η Γαλλία προβλέπεται να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά η Κομισιόν, πάνω από το όριο του 3,0% που θέτει η ΕΕ. Το έλλειμμά της προβλέπεται να μειωθεί στο 2,2% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020, επικαλούμενη ένα εξωτερικό περιβάλλον «πολύ λιγότερο ευνοϊκό» και αναμένει για την ΕΕ «μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης και πολύ ασθενούς πληθωρισμού».

Οι Βρυξέλλες αναμένουν για την ευρωζώνη ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2019, συγκριτικά με 1,2% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις του καλοκαιριού, και στη συνέχεια 1,2% το 2020 από 1,4% που εκτιμούσε προηγουμένως. Το 2021, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2%.