Τι αλλάζει για μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2020

Πόσο μειώνεται η παρακράτηση φόρου με τη νέα φορολογική κλίμακα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
10:36
17/10/2019
Τι αλλάζει για μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2020
6
loading

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις φέρνει η εφαρμογή της νέας κλίμακας φορολογίας στον υπολογισμό του φόρου, ο οποίος παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Η παρακράτηση φόρου μειώνεται με τη νέα κλίμακα φορολογίας, με αποτέλεσμα περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα δουν αύξηση στις καθαρό μισθό τους λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου.

Με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που θα ενσωματώνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή προγραμματίζεται τώρα για τον Νοέμβριο, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2020 τα εξής:

 1. Μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς προστατευμένα παιδιά με μεικτές αποδοχές 800 ευρώ τον μήνα θα δει μια αύξηση 8,55 ευρώ στον καθαρό μισθό του οποίος θα διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα, στα 673 ευρώ.
 2. Μισθωτός του ιδιωτικού τομές με μεικτές αποδοχές 1.200 ευρώ τον μήνα και δύο παιδιά, θα δει τις καθαρές αποδοχές του να αυξάνονται από τα 922 ευρώ τον μήνα στα 937 ευρώ τον μήνα δηλαδή κατά 15 ευρώ.
 3. Μισθωτός με μεικτές αποδοχές 1.800 ευρώ και δύο παιδιά θα δει αύξηση μόλις 7 ευρώ. Το όφελος μηδαμινό καθώς οι καθαρές αποδοχές του από τα 1.295 θα διαμορφωθούν στα 1.302 ευρώ. Αν ο εργαζόμενος με τις συγκεκριμένες αποδοχές, δεν έχει παιδιά, η αύξηση στα καθαρά του θα είναι μόλις ένα ευρώ τον μήνα και από τα 1.292 στα 1.293 ευρώ.

Με δεδομένη την προσπάθεια που καταβάλλεται από το οικονομικό επιτελείο να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας στα 281 εκατ. ευρώ, τα οφέλη που προκύπτουν δεν θα είναι και τόσο μεγάλα.

Για να αναπληρώσει ένα σημαντικό μέρος από την απώλεια εσόδων που θα μπορούσε να επιφέρει η θέσπιση συντελεστή 9% στην κλίμακα για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ αλλά και η μείωση των υπόλοιπων ονομαστικών συντελεστών κατά μια μονάδα, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει την έκπτωση φόρου για τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Έτσι, αντί η έκπτωση φόρου να μειώνεται από τα 20.000 ευρώ και πάνω με ρυθμό 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα, θα μειώνεται από τα 12.000 ευρώ και πάνω με ρυθμό 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος.

Και στην περίπτωση αυτή προκύπτει φορολογική ελάφρυνση για όλους. Ωστόσο η ελάφρυνση είναι μικρότερη με τους έχοντες μεσαία εισοδήματα χωρίς παιδιά ή με ένα παιδί να έχουν τα μικρότερα φορολογικά οφέλη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ανεξαρτητος

  Αυτή είναι η αρχή έρχονται και άλλα χειρότερα. Εις υγείαν κορόιδα. Α για να μη ξεχνιόμαστε έρχεται και ο επανυπολογισμου των συντάξεων των παλαιων συνταξιουχων.Εδώ να δείτε αυξήσεις που θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Θα υποστούν όλες τις συνέπειες από την διατήρηση της αρνητικής προσωπικης διαφοράς που εχουν και η οποία θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια γιατί με αυξήσεις οκτώ ευρώ δεν εξαλείφεται. Έτσι ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν πότε ενώ η αγοραστική δύναμη των χρημάτων του θα μειώνεται συνεχώς από τις αυξήσεις σε προϊόντα που θα αγοράζει.

 2. avatar Boban3

  Εγώ που παίρνω 30000 ευρώ ετησίως πληρώνω φόρους 5500 ευρώ σαν μισθωτός με 2 παιδιά και θα έχω όφελος 40 ευρώ ετησίως με τη νέα φορολογία.επισης πληρώνω εισφορά αλληλεγγύης για να παίρνουν τα κοινωνικά μερίσματα αυτοί που πραγματικά δεν έχουν και χιλιάδες που δεν τα δηλώνουν...από την άλλη αν ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας και δήλωναν τα ίδια εισοδήματα θα είχα όφελος 1300 ευρώ ετησίως.τελικα τα αντίμετρα του Τσίπρα ήταν μεγαλύτερο όφελος για τη μεσαία τάξη.
  Υγ.ηλεκρονικες συναλλαγές παντού,κατάργηση των μετρητών γιατί πάντα οι ίδιοι θα πληρώνουμε.Με 20000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ας πάει το όριο και στο 50%.

 3. avatar TaxidiaXaroula

  Και το κόστος ζωή θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο αντί να μειώνεται

 4. avatar χΚαραγκιοζης

  Ε ρε γλνετια ω ! ω! ω! 8,55 και 15 ευρώ αυξήσεις πω πω... Τι λες ρε.. Ανυπομονω να ερθει το 2020. Ωρε γλεντια. Θα παω και διακοπες του χρονου

 5. avatar NF INVS

  ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ 500 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΩ 2100 ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ [...] ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΑΠΑΝΗΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΙΚΩΝ?? ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΒΑΛΑΤΕ?? ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ?? ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ!!

  1. avatar Μηγκρινιαζεις

   Αν πληρώσεις το ρεύμα το τηλέφωνο και το σούπερ μάρκετ με κάρτα είναι παραπάνω από 2100.Αναγκαστικά τα δίνεις ήδη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει