Το επάγγελμα που θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο σε κενές θέσεις εργασίας το 2020 στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις τρέχουν και η συντριπτική πλειονότητα θα πρέπει να ακολουθήσει


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:31
25/09/2019
Το επάγγελμα που θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο σε κενές θέσεις εργασίας το 2020 στην Ευρώπη
4
loading

Οι εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες με πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να ακολουθήσουν λόγω έλλειψης πρόσβασης σε τεχνολογικά προϊόντα ή λόγω άρνησης για τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν μέχρι το 2020, κυρίως οι νέοι, θα πρέπει να είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, την χρήση τους και τις επιταγές αυτών, για να μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ραγδαίοι ρυθμοί με τους οποίους «τρέχει» η τεχνολογία σήμερα, παρά το θετικό αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, δημιουργούν προβλήματα στην εύρεση εργασίας. Αφενός οι νέοι, που μεγαλώνουν σε έναν κόσμο τεχνολογικά ανεπτυγμένο, δεν μπορούν να συμβαδίσουν επαγγελματικά με αυτόν λόγω του παρωχημένου συστήματος εκπαίδευσης και αφετέρου οι μεγαλύτερες ηλικίες βλέπουν τα επαγγέλματα που ακολουθούν να χάνονται.

Το νούμερο μπορεί να τρομάζει αρκετούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες. Λόγω ακριβώς αυτής της ραγδαίας εξέλιξης η Κομισιόν εκτιμά ότι η διείσδυση των τεχνολογιών σε κάθε τομέα της ζωής μας θα οδηγήσει σε βάθος ενός χρόνου στην ύπαρξη 825.000 κενών θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, αφορούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ανεργία στους νέους και οι δεξιότητες που κινούνται σε… παραλληλία

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (Cepis) Βύρων Νικολαϊδης αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής στο Δουβλίνο, τα στοιχεία για την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα και σε επτά ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας σε νεαρές ηλικίες παραµένει πεισµατικά «κλειδωµένο» σε επίπεδα άνω του 50% .

Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εργοδότες και εκπαιδευτικοί φορείς κινούνται σε παράλληλα σύµπαντα. Ενώ το 79% των παρόχων εκπαίδευσης πιστεύουν ότι το πτυχίο που προσφέρουν αποτελεί επαρκές εφόδιο για έναν νέο προκειμένου να µπει στην αγορά εργασίας, µόλις το 23% των εργοδοτών φαίνεται να συμφωνεί και αναζητεί περισσότερα στοιχεία στο βιογραφικό των υποψηφίων».

«Αν και τα στατιστικά δείχνουν ότι σήμερα οι επαγγελματίες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αντιστοιχούν μόλις στο 5% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, ο κλάδος συνεισφέρει το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και συμβάλλει κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ως το 2020, κατά την Κομισιόν, το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες, όμως η έρευνα Digital Inclusion and Skills έδειξε ότι το 40% του πληθυσμού έχει ανεπαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ένα ακόμα 22% δεν έχει καθόλου. Επίσης, το ένα τρίτο των ήδη εργαζομένων βρίσκονται σε μη ικανοποιητικό επίπεδο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Βουλγαρία (61%) και στη Ρουμανία (77%)», συμπλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Τα νέα επαγγέλματα και το μέλλον

Καθώς η τεχνολογία έχει αυτή την ολοκληρωτική διείσδυση και σε επαγγελματικούς τομείς παρατηρείται η εμφάνιση νέων επαγγελμάτων.

Επαγγελμάτων που συνδυάζουν γνώση των νέων ψηφιακών καναλιών και της πληροφορικής με παραδοσιακές δεξιότητες, όπως στο χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ:

Οrganic search/SEO specialist, online communitymanager, conversion analyst, director of social media, facebook marketing specialist,senior analytics consultant κλπ.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν αυξήσει επίσης την ζήτηση για άτομα που μπορούν να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εφαρμογές πληροφορικής (π.χ. software developer, web developer, mobile application developer, software engineer, data analyst κλπ.).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Φίλιππος Αναστασίου

  (Η συνέχεια από προηγουμένη ανάρτηση) από τόν έλεγχον, μέ πιθανώς ανεπιθύμητην κλιμάκωσιν. Αλλά όμως, η τυχόν  ΚΑΤΆΡΡΙΨΙΣ τών ΜΉ επανδρωμένων UAV, θά ήταν αφ\' ενός μέν μία ΑΠΟΛΥΤΩΣ δικαιολογημένη, -- (διεθνώς) --, πράξις, αλλά αφ\' ετέρου,  ασφαλώς τότε, καί θά έδινε καί ένα πολύ δυνατό, ένα  ΗΧΗΡΌΤΑΤΟ ΜΉΝΥΜΑ στούς Τούρκους, ώστε νά ΜΉΝ ΠΑΊΖΟΥΝ πιά μέ τήν ???? ΦΩΤΙΆ..!!!.
  Επίσης, ότι θά πρέπει νά λάβουν επιτέλους τήν Ελληνικήν  ΑΝΤΊΔΡΑΣΙΝ στά ΣΟΒΑΡΆ...!!!  Ακόμη θεωρώ ότι η ΈΛΛΕΙΨΙΣ οιασδήποτε μορφής αντιδρά σεων εκ μέρους τής Ελλάδος, οδηγεί τελικώς στά ακριβώς ΑΝΤΊΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ..!!!
  Οι Τούρκοι τό ΕΚΛΑΜΒΆ ΝΟΥΝ  αυτό, ως τάχα  Ελληνικήν \"φοβίαν\"  καί τελικώς η Τουρκία έτσι ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ  ΌΛΟ ΚΑΊ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ.... !!!
  «Άλλο είναι να αποφεύγεις Ίμια γιατί είσαι πολύ παραχωρητικός καί ΔΕΝ προκαλείς τήν Τουρκία καί άλλο είναι νά τόν κάνεις τόν Τούρκο νά σέ σέβεται καί γι\' αυτό ακριβώς νά ΜΗΝ προχω ράει», ανέφερε σχετικώς ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην Διοικητής τής ΑΣΔΕΝ,

 2. avatar Φίλιππος Αναστασίου

  \"Τά τουρκικά UAV\"
  Τό δικό μου σχόλιο είναι άσχετο..!!! Είναι ένα καθαρά Εθνικό θέμα καί αφορά: \"Τά τουρκικά UAV\" στό Ελληνικό Αιγαίο Αρχιπέλαγος μας...!!!!
  Αγαπητοί Φίλοι τού ΕΣ, Έχω μίαν σοβαρήν απορίαν, τήν οποίαν καί απευθύνω σ\' εσάς τούς  Έλληνες αξιωματικούς τού  ενδόξου Ε.Σ., τού Π.Ν. καί τής Π.Α. αλλά καί πρός τόν κάθε Έλληνα Πολίτην πού αγαπά τήν Πατρίδα του :   
  Η  Πατρίδα μας, η Ελλάς ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΊΠΤΕΙ ούτε κάν τά τουρκικά UAV, πού υπερίπτανται πάνω από τά Ελληνικά νησιά μας, στό κέντρο τού Αιγαίου Αρχιπελάγους μας, μέ τά οποία UAV, οι Τούρκοι, όχι μόνον μάς κατασκοπεύουν καί μάλιστα μέ εντελώς ανέξοδον γι\' αυτούς τρόπον, αλλά επί πλέον, δημιουργούν καί σοβαρά προβλή ματα ασφαλείας στήν αεροναυτιλία μας, αλλά καί στίς Εθνικές υποδομές μας..!!!
  Καί όχι μόνον αυτό. 
  Η Ελλάδα σηκώνει, (( άκουσον άκουσον )), στόν αέρα κάθε φορά, προκειμένου νά αναχαιτίσουν τά τουρκικά drones, τά πανάκριβα F-16 καί θέτει τούς Έλληνες πιλότους μας σέ άσκοπον, αλλά καί ανεπίτρεπτον κίνδυνον.  Σημειώνεται ότι ένα UAV πετά μέ κόστος € 5.000,- ολόκληρο τό 24 ωρο, ενώ τό Ελληνικό
  F-16 έχει κόστος πτήσεων € 25.000,- ανά ώραν πτήσεως...!!!Απορώ γιατί άραγε \"φοβούνται\" τόσο πολύ τό νά καταρρίπτομε τά τουρκικά drones, τήν στιγμήν πού, ούτως ή άλλως, ΔΕΝ πρόκειται, τυχαία έστω, νά σκοτωθεί ενδεχομένως κάποιος Τούρκος πιλότος.

 3. avatar Σαραντος

  Τώρα γελάσαμε θαναι τόσο σκληροί όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, απ\' τη μια οι δε με το ασφαλιστικό που έκανε την μαύρη εργασία να εκτοξευθεί και απ\' την άλλη οι μεν τα τσιράκια των αφεντικών να την παίζουν σκληροί άντε και καλά ναμαστε

 4. avatar ο γαβ-γαβ-γλου-γλου

  ο τουρκομερίτης με τον φερετζέ έφτιαξε άλλη μια νομική σχολή και πανεπιστημιοποίησε τα ΤΕΙ που έχουν τμήματα δημόσια διοίκησης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει