Ηγέτες από τα κράτη της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού συμφώνησαν να δρομολογήσουν διαπραγματεύσεις, από τις αρχές του επομένου έτους, με στόχο τη δημιουργία μίας νέας οικονομικής ζώνης, που θεωρείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η δέσμευση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δημιουργία του Ευρέως Περιφερειακού Οικονομικού Συνεταιρισμού αναλήφθηκε κατά της διάρκεια της Συνόδου Ανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ από τα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι χώρες αυτές σκοπεύουν να έχουν περαιώσει τις διαπραγματεύσεις έως τα τέλη του 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Ο γενικός γραμματέας του ASEAN, Σουρίν Πιτσουάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ζώνη αυτή θα αποτελέσει μία «ομπρέλα» για πέντε ήδη υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες.

Η συζήτηση για τη ζώνη ήταν η μοναδική συζήτηση με οικονομικό-εμπορικό περιεχόμενο κατά τη σύνοδο της Πνομ Πενχ, την οποία παρακολούθησαν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε πως είχε «πολύ εποικοδομητική» συνομιλία με τον Ομπάμα για την Στρατηγική Οικονομική Συνεργασία των κρατών του Ειρηνικού (ΤΡΡ). «Φιλοδοξία μας είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τον Οκτώβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.