«Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα»

Ο ξένος Τύπος «μιλάει» για το μέλλον της Ευρωζώνης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:44
31/12/2018
«Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα»
8
loading

«Το ενιαίο νόμισμα αψήφησε τους επικριτές του, αλλά η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς απειλεί το μέλλον του. Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη μαζί με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση της Γερμανίας» γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Η διάρκεια του ευρώ είναι το πιο αξιοσημείωτο γεγονός δεδομένων των απαιτήσεων που θέτει για τα μέλη του σε αντάλλαγμα για μια υπόσχεση που παραμένει εν μέρει υλοποιημένη, κάτι που έχει αναστατώσει το ενιαίο νόμισμα και εξακολουθεί να απειλεί με τη διάλυσή του. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το μοιραίο ελάττωμα του ευρώ είναι ότι οι αδύναμες οικονομίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτίμηση και να οδηγηθούν στην ευημερία.

Οι Έλληνες έχουν πολλούς και δίκαιους λόγους να αντιδρούν με την οικονομική κακοδιαχείριση των Βρυξελλών. Ωστόσο, στο ζενίθ της κρίσης τους, το 2015, ανυπομονούσαν να μεταφέρουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό προκειμένου να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους από μια επάνοδο της δραχμής. Κανένα κράτος δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συναίνεση για αποχώρηση, ακόμα και εν μέσω της ανόδου λαϊκιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Το 85% των Ιρλανδών, το 64% των Πορτογάλων, το 62% των Ισπανών και το 60% των Ελλήνων δηλώνουν ότι το ευρώ είναι καλό για τις χώρες τους σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

H πολιτική του ευρώ παραμένει πολύπλοκη

«Εντούτοις, η πολιτική του ευρώ παραμένει πολύπλοκη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Πολλοί από τους ιδρυτές του ευρώ ήλπιζαν ότι η συμμετοχή σε ενιαίο νόμισμα θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους να μοιραστούν ένα κοινό αίσθημα πολιτεύματος. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απαιτούσε μια στενότερη πολιτική ολοκλήρωση και θα ενίσχυε την παγκόσμια ισχύ και το κύρος της Ευρώπης. Άλλοι αναλυτές ήλπιζαν ότι το κοινό νόμισμα θα προκαλούσε μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς που είχαν καθυστερήσει είκοσι χρόνια.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι μια ευρωζώνη της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται πολύ αργά και φαίνεται λιγότερο ανθεκτική σε οποιαδήποτε νέα παγκόσμια ύφεση. Η άνιση κατανομή του κόστος των μεταρρυθμίσεων οξύνει τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των μελών. Οι Γερμανοί που αποδέχθηκαν λιγότερη πρόνοια και μέτριες αυξήσεις μισθών ως κόστος για την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, παραπονούνται, καθώς οι Έλληνες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη γερμανική οικονομική βοήθεια για να πληρώσουν το κόστος.

Οι Ιταλοί βλέπουν τον Μακρόν να παίρνει «άδεια» για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Eυρωζώνης αναφορικά με φορολογικές περικοπές και αρνούνται να δεχθούν ότι δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο με στόχο την ευημερία. Το όλο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θεσμικό και να λυθεί ενδεχομένως με τον ορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της Eυρωζώνης ή την ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης. Ωστόσο, η Ευρώπη αποτελείται από κράτη έθνη με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτικές και δεν υπάρχει συναίνεση για μια τέτοια πολιτική ολοκλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, η κύρια υπόσχεση του ευρώ ήταν πάντα οικονομικής φύσεως, η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και η επιβολή της οικονομικής πειθαρχίας. Το μάθημα μετά τα πρώτα 20 έτη ζωής του ενιαίου νομίσματός είναι πως μόνο η οικονομική μεταρρύθμιση, που θα προωθήσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα στα ασθενέστερα μέλη, μπορεί να επιτρέψει στο ευρώ να αναπτύξει τις πλήρεις δυνατότητές του.

Bloomberg: Το εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

Οι πέντε πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξύμνησαν τις επιτυχίες του ενιαίου νομίσματος με την ευκαιρία των 20 ετών του ευρώ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, εκτιμά το Bloomberg.

Η νομισματική ένωση της Ε.Ε. είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πειράματα της σύγχρονης εποχής, αλλά η συμβίωση κρατών τόσο διαφορετικών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχει προκαλέσει επίσης εντάσεις που οδήγησαν στην κρίση χρέους και συνεχίζουν να πυροδοτούν πολιτικές εντάσεις, σχολιάζει το πρακτορείο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Το ευρώ είναι η σύγχρονη πολεμική μηχανή της Γερμανίας.
  Αυτό που δεν κατάφεραν οι Γερμανοί επί Χίτλερ, το καταφέρνουν σήμερα με το ευρώ αλλά και τους σπαρμένους Γενίτσαρους τους, σε όλες τις χώρες που θέλουν να επικρατήσουν.
  Όσο για το Έθνος των Ελλήνων, ........ άλλος ένας μεγάλος Πολιτισμός, από τους ανίκανους κληρονόμους του, σπρώχνεται για τα χρονοντούλαπα της ιστορίας.

 2. avatar Χαχα

  ..... Γιατι τόσα χρονια που η ελλαδα υποτιμούσε την δραχμη ο κοσμάκης καλοπερνούσε έστω και με κουτσουρεμένη δραχμη. Διότι οι έχοντες είτε δραχμές είχαν είτε τώρα ευρω δεν εχουν πρόβλημα. Ενω οι μη έχοντες τώρα ούτε ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να αγοράζουν, αφού δεν εχουν ούτε δραχμές ούτε ευρώ . Με κατάλαβες ;

 3. avatar πολιτης Β’

  Το € παιρνει μεριδιο απο τα $, £ και για αυτο θελουν να το διαλυσουν με την βοηθεια «ειδικων» οικονομολογων! Αμα τα σκορπας σαν καραμελες, οι Bruxells φταινε; Οι πλουσιοι του βορρα αποταμιευουν για αυτο ειναι πλουσιοι! Μαζευουν τα € και δεν τα σκορπανε σε μπουζουκια, γλεντια κλπ... Απλη λογικη

 4. avatar el

  να ειναι και τελευταια του ευχομαι

 5. avatar Χαχα

  Το λεει και ο αρθρογράφος : το μοιραίο ελάττωμα του ευρω ...... δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτίμηση .... Αυτό το ελάττωμα έφερε την φτωχά σε πολλους απο τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ και ισως θα ειναι η αιτια της διάλυσης της Ευρώπης ποσο μάλιστα τωρα που τα εθνικιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος.

  1. avatar Stateless

   Υπάρχει η λύση αντί της υποτίμησης του νομίσματος, η εσωτερική υποτίμηση που στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα.
   Παράδειγμα
   Τα 100 ευρώ κάνουν 100 δολλάρια και μετά την υποτίμηση του νομίσματος, τα 100 ευρώ κάνουν 80 δολλάρια. Αυτό όσο κόβεις εσύ το χρήμα σου. Τώρα με την εσωτερική υποτίμηση που λέω εγώ, χωρίς να πειραχτεί το νόμισμα, κατεβάζεις τα πάντα 20%. Δηλαδή όποιος παίρνει 100 ευρώ, του δίνεις τώρα 80 ευρώ. Το ίδιο και για όλα τα προϊόντα που παράγεις όπως και οι υπηρεσίες που παρέχεις. Κατεβαίνουν όλα 20%.
   Είναι ακριβώς το ίδιο αν κατάλαβες τι εννοώ, με τη μόνη διαφορά ότι, με την υποτίμηση του νομίσματος δεν το καταλαβαίνεις και τόσο όσο στην εσωτερική υποτίμηση.
   Είναι δηλαδή ψυχολογικό, που θα συμφωνήσω είναι σοβαρό.
   Προτιμάμε να έχουμε πολλά λεφτά κι ας είναι χαρτιά υγείας η αξία τους, παρά λίγα λεφτά με μεγάλη αξία.
   Με πιάνεις?

 6. avatar …….

  Μπηκαν τα γιδια στο μαντρι...
  20 χρονια τωρα επιτευγμα...
  Ρε πως περναει ο καιρος οταν δεν σηκωνεις κεφαλι απ την φαπα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει