Η Ισπανία δεν προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη εάν οι συνθήκες που σχετίζονται με αυτήν τη συνδρομή ξεπερνούν τους όρους που καθορίζονται από το πρόγραμμα βοήθειας προς τις τράπεζές της, τόνισε σήμερα ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι «δέχεται πιέσεις πανταχόθεν όμως δεν θέλει να προχωρήσει πολύ γρήγορα», τονίζει η ίδια πηγή.

«Θεωρεί πως όλα όσα έχει παρουσιάσει, περιλαμβανόμενου και του προϋπολογισμού του 2013-14, τις προσπάθειες για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και (τις συνθήκες που σχετίζονται) με τη βοήθεια προς τις τράπεζες, αντιστοιχούν ήδη με ρήτρες ενός μνημονίου», τονίζει η ίδια πηγή.

Κατά τον ίδιο διπλωμάτη, ο Ραχόι εκτιμά πως έχει καταβάλλει από την πλευρά του όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προτού προσφύγει σε ένα συνολικό πακέτο διάσωσης της οικονομίας, ή να ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα εξαγοράσει μέρος του χρέους από τις αγορές και θα ανακουφίσει τη χώρα από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Στα μέσα Ιουλίου, η ευρωζώνη είχε εγκρίνει την εκταμίευση βοήθειας 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, επιβάλλοντας σε αντάλλαγμα στη χώρα αυστηρότατες προϋποθέσεις.

«Μπορεί όμως αυτό να αποδειχθεί επαρκές, όσον αφορά τις δεσμεύσεις, για να επιτρέψουν την παρέμβαση του ΕΤΧΣ και της ΕΚΤ . Αυτό είναι το διακύβευμα των δρομολογημένων πολιτικών διαβουλεύσεων», αναρωτιέται άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Την Παρασκευή, ο Ραχόι είχε τονίσει πως θα «εξετάσει» τα νέα μέτρα που προτείνει η ΕΚΤ, προτού αποφασίσει εάν θα προσφύγει σε βοήθεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ