«Η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι επειγόντως καθώς οι αριθμοί περιγράφουν με τον μελανότερο τρόπο την απογοητευτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» δηλωσε ο υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην πορεία του ΤΕΜΠΜΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης στη δήλωσή του σημειώνει τα εξής: «Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του ΤΕΜΠΜΕ, μετά από τρεις μήνες εφαρμογής των δύο νέων προγραμμάτων (Ιούνιος – Αύγουστος 2010), έχουν δανειοδοτηθεί μόλις 193 επιχειρήσεις. Πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί – από τη Β’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ – περίπου 19.500 επιχειρήσεις. Περίπου 100 φορές περισσότερες. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, υποστήριζε ότι θα δοθεί «μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές και ταυτόχρονα θα αποδώσουν σημαντικά ταμειακά οφέλη στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή.

Υπενθυμίζουμε ότι οι όροι των προγραμμάτων της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκοί από τους αντίστοιχους των προηγούμενων προγραμμάτων. Σήμερα ο επιχειρηματίας υποχρεούται να πληρώσει υψηλούς τόκους, αφού το επιτόκιο διαμορφώνεται σε euribor + 6%, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (euribor + 2,1%). Δεύτερον, τα σημερινά προγράμματα αφορούν σε τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ που ο επιχειρηματίας καταθέτει στην τράπεζα κατά την εκταμίευση του δανείου, επιβαρύνοντας τη ρευστότητα της επιχείρησής του, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα. Τρίτον, η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ είναι 6 με 8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προμήθεια κατά τη Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ. Τέταρτον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποκλειστεί από τα δύο νέα προγράμματα – περιορίζοντας έτσι και τυχόν έσοδα για τον ΟΑΕΕ – ενώ παλιότερα δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός».