Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει τη συμφωνία συγχώνευσης του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse και του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Euronext, ύψους 9 δισ. δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τη συμφωνία, εκτός αν είναι διατεθειμένες να πουλήσουν μία από τις κύριες δραστηριότητες παραγώγων του ομίλου.

Οι επικεφαλής των δύο εταιρειών αρνούνται να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση και έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια στην Ευρώπη για να γίνει δεκτή η συμφωνία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξέτασε το φάκελο της συγχώνευσης έχει συντάξει αρνητική γνωμοδότηση, επειδή θεωρεί ότι με αυτή θα δημιουργείτο ένας κυρίαρχος «παίκτης» στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παραγώγων, αναφέρουν οι Financial Times.

Συγκεκριμένα, από τη συγχώνευση των ευρωπαϊκών προθεσμιακών αγορών – Eurex και Liffe – των δύο χρηματιστηρίων θα προέκυπτε ένας νέος φορέας, μέσω του οποίου θα γινόταν το 95% των συναλλαγών στα προθεσμιακά συμβόλαια των γερμανικών ομολόγων και στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.