Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τα προβλήματα σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, που άρχισε από σήμερα τους ελέγχους στην ελληνική οικονομία.

Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία, που αποτελούν και τη μεγάλη «πληγή» του κράτους.

Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α’ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το Δημόσιο έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» ύψους 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ, ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.

Εκτιμάται ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ -3% και -3,2%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση με την τρόικα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μία αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων- όπως συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο ασφαλιστικό).