Με τους οίκους αξιολόγησης διαπραγματεύονται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν.

Όπως μεταφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι δύο κορυφαίοι τραπεζίτες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους οίκους για την αξιολόγηση της Ελλάδας στην περίπτωση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η οποία δείχνει να είναι η λύση που προκρίνεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ διαρρέουν διάφορες πληροφορίες για τη διάρκεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η οποία αναμένεται να διαρκέσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα αναβαθμιστεί εκ νέου η ελληνική οικονομία.

Η λύση που προωθείται για την επαναγορά ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default).

Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν μεταβάλλει τους τρέχοντες κανονισμούς λειτουργίας της, δεν θα μπορεί να τις χρηματοδοτεί για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δείχνει διατεθειμένος να βάλει «νερό στο κρασί του» και να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο.