Σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κρίση βρίσκεται η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας καθώς η ζήτηση από το εσωτερικό έχει πέσει στο ναδίρ, ενώ οι συμφωνίες που γίνονται με το εξωτερικό κλείνονται σε τιμές έως 20% χαμηλότερες από πέρυσι.

To Χρηματιστήριο της ενοικιαζόμενης εξοχικής κατοικίας «χτυπά» πλέον limit down καθώς η προσφορά είναι στο κόκκινο ενώ η εσωτερική ζήτηση είναι περιορισμένη. Κατασκευαστές, υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες αλλά και ξένοι με εξοχικό αναζητούν μισθωτές ακόμα και με την εβδομάδα. Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, οι συμφωνίες μίσθωσης σπιτιών σε θέρετρα -νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα- βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και αυτό παρά την διάθεση των ιδιοκτητών να περιορίσουν σημαντικά τις απαιτήσεις τους.

«Τα ενοίκια που κλείνονται οι συμφωνίες με τους Έλληνες είναι έως και 25% χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ η προσφορά έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στην αγορά εμφανίστηκαν σπίτια για ενοικίαση ακόμα και για ένα μήνα καθώς οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν κάποιες πιεστικές ανάγκες. Η αύξηση της προσφοράς είναι ένα στοιχείο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Αντίθετα η ζήτηση από το εξωτερικό εμφανίζεται αυξημένη, αλλά αν και οι τιμές που έχουν εξασφαλίσει οι ξένοι ενδιάμεσοι είναι σημαντικά χαμηλότερες για τον ιδιοκτήτη, η μείωση αυτή δεν φτάνει μέχρι τον τελικό καταναλωτή-μισθωτή αφού την καρπώνονται οι ίδιοι, έλεγε για την ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας, μεσίτης με δραστηριότητα στις Κυκλάδες και συμπλήρωνε: «ένα στοιχείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος είναι ότι πολλοί Έλληνες κλείνουν συμφωνίες ενοικίασης ακόμα και για μία εβδομάδα. Και αυτό σε αντίθεση με το παρελθόν όταν ο μέσος χρόνος μίσθωσης ήταν ο μήνας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πίεση που δέχεται η αγορά εξοχικών κατοικιών είναι ασφυκτική, καθώς εκτός από τους ιδιώτες στην αγορά έχουν μπει και οι κατασκευαστές. Πρόκειται για εκείνους με απούλητα σπίτια και τραπεζικό δανεισμό και οι οποίοι αναγκάζονται να νοικιάσουν προκειμένου να έχουν μία χρηματική ροή από την επένδυση που έχουν κάνει. «Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, οι κατασκευαστές να νοικιάζουν τα σπίτια που τους έχουν μείνει στο ράφι» έλεγε χαρακτηριστικά μεσίτης της Κρήτης και συμπλήρωνε ότι η ελληνική αγορά λόγω κρίσης έχει αρχίσει να ακολουθεί «πρακτικές του ευρωπαϊκού νότου». Στη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι σύνηθες το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες εξοχικών να χρησιμοποιούν τα εξοχικά για ένα μήνα του καλοκαιριού και τη υπόλοιπη σαιζόν να τα νοικιάζουν».

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι αρκετοί ξένοι που έχουν ήδη σπίτι σε κάποιο τουριστικό θέρετρο νοικιάζουν απευθείας τα σπίτια σε συμπατριώτες τους ακόμα και για λίγες μέρες και σε τιμές που παραπέμπουν στις «χρυσές εποχές».

Πηγή: Realestatenews.gr