Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η δημοσιονομική λιτότητα που αποφασίσθηκε στην Ευρώπη απειλεί την ανάπτυξη, κάτι που θα ισχυριζόταν οποιοσδήποτε οικονομολόγος.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του σε διάσκεψη εμπειρογνωμόνων της νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη τόνισε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη δεν αποκλείουν η μία την άλλη» και τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διά στόματος Μπάρακ Ομπάμα έχουν επικρίνει επανειλημμένως την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία ότι επικεντρώνουν υπερβολικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους με κίνδυνο να κλονιστεί η ακόμη ευαίσθητη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι καταναλωτές ή οι χώρες, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ζουν αιωνίως πάνω από τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αποδέσμευσαν τεράστια ποσά για να αποφύγουν την ύφεση ή τη χρεοκοπία ενός κράτους στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όμως, όπως είπε, δεν θα είναι πλέον δυνατό να χρησιμοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο τα χρήματα των φορολογουμένων στο μέλλον, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια νέα κρίση. «Το κάναμε μια φορά, δεν θα το κάνουμε δεύτερη φορά», τόνισε.