Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2012, που πρόκειται να υποβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μεθαύριο Δευτέρα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβάνει 5ετές «πάγωμα» των εγχώριων κρατικών δαπανών, κάτι που είχε προαναγγείλει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους τον Ιανουάριο, δήλωσε στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος χθες Παρασκευή.

Η πηγή αυτή, που έχει ενημερωθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η καθήλωση των κρατικών δαπανών προβλέπεται να εξασφαλίσει την εξοικονόμηση 400 δις δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια και να φέρει τις κυβερνητικές δαπάνες–εξαιρουμένου του τομέα της άμυνας–στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα ετών το 2015.

Η κυβέρνηση άρχισε να ενημερώνει το προσωπικό και τα μέλη του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό που έχει καταρτίσει χθες.

Το Κογκρέσο και οι “αγορές” αναμένουν με αδημονία τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2012, καθώς εμπεριέχει τις τελευταίες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, το έλλειμμα και το χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στον προϋπολογισμό ενδέχεται να περιγράφονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το φορολογικό και τις δαπάνες του κρατικού μηχανισμού, στις οποίες ο Ομπάμα δεν είχε αναφερθεί στην ομιλία του.