Η πώληση μετοχών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Τζεφ Μπέζος την περασμένη εβδομάδα ήρθε με ένα πρόσθετο… προνόμιο: χωρίς κρατικούς φόρους. Πέρυσι, ο Μπέζος ανακοίνωσε στο Instagram ότι εγκαταλείπει το Σιάτλ μετά από σχεδόν 30 χρόνια για να μετακομίσει στο Μαϊάμι. Είπε ότι η κίνηση ήταν να είναι πιο κοντά στους γονείς του αλλά και στις εκτοξεύσεις πυραύλων του στο Blue Origin.

Ωστόσο, υπήρχε και ακόμα ένας σημαντικός λόγος που έχει να κάνει με την … τσέπη του. Και αυτός είναι ότι γλιτώνει από τους φόρους που πρέπει να πληρώνει στο κράτος.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το 2022 η πολιτεία της Ουάσιγκτον επέβαλε νέο φόρο κεφαλαιακών κερδών 7% σε πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων άνω των 250.000 δολαρίων. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον δεν έχει φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, επομένως η νέα εισφορά σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Μπέζος θα αντιμετώπιζε κρατικούς φόρους στις πωλήσεις μετοχών του.

Ο μεγιστάνας επιχειρηματίας ξεκίνησε να πουλά μετοχές της Amazon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τη φιλανθρωπία του, την διαστημική του εταιρεία Blue Origin και πιο πρόσφατα το μέγα γιοτ του 500 εκατομμυρίων δολαρίων και μια αυξανόμενη συλλογή από υπερπολυτελή ακίνητα που αγόρασε με την αρραβωνιαστικιά του Λόρεν Σάντσες.

Το 2022, όταν τέθηκε σε ισχύ ο φόρος, ο Μπέζος σταμάτησε να πουλάει. Δεν πούλησε καμία μετοχή της Amazon το 2022 ή το 2023, δίνοντας μόνο 200 εκατομμύρια δολάρια μετοχών στο τέλος του περασμένου έτους.

Μετά τη μετακόμισή του στο Μαϊάμι, ο Μπέζος αναπλήρωσε τον… χαμένο χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα, μια κατάθεση στην SEC αποκάλυψε ότι ο μεγιστάνας ξεκίνησε ένα προκαθορισμένο σχέδιο πώλησης 50 εκατομμυρίων μετοχών πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Στη σημερινή τιμή, θα ξεπεράσει συνολικά τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Φλόριντα δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος ή φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών. Έτσι, στην πώληση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, εξοικονόμησε 140 εκατομμύρια δολάρια που θα είχε καταβάλει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Σε ολόκληρη την πώληση 50 εκατομμυρίων μετοχών τον επόμενο χρόνο, θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 610 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό υποθέτει ότι οι μετοχές της Amazon παραμένουν σταθερές. Εάν συνεχίσουν να αυξάνονται, η αξία των μετοχών του – και οι φορολογικές του αποταμιεύσεις – θα είναι ακόμη υψηλότερη.

Με άλλα λόγια, είναι κάτι παραπάνω από πληρωμένο για το περισσότερο από 127 μέτρων γιοτ του, Koru, μόνο με τις φορολογικές οικονομίες του στη Φλόριντα.

Για τις νέες του δραστηριότητες, ο Μπέζος αγόρασε δύο επαύλεις στο Indian Creek για 147 εκατομμύρια δολάρια και φέρεται να εξετάζει άλλα τρία ακίνητα στο νησί. Οι μεσίτες του Μαϊάμι λένε ότι ο Μπέζος είναι πιθανό να γκρεμίσει τα σπίτια και να χτίσει ένα νέο, με το συνολικό κόστος της νέας περιουσίας να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια.