Έναν βιρμανέζικο θηλυκό πύθωνα εντόπισαν πρόσφατα βιολόγοι στην πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ, με το φίδι να θεωρείται, από τους επιστήμονες, ότι είναι το βαρύτερο που έχει βρεθεί ποτέ.

Ο θηλυκός πύθωνας ζυγίζει 98 κιλά έχει μήκος πέντε μέτρα και επωάζει 122 αβγά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Για να το εντοπίσει και να μελετήσει τις κινήσεις του, η ομάδα των βιολόγων εμφύτευσε ραδιοπομπούς μέσα σε αρσενικά φίδια. Μέσω αυτών οι ερευνητές έμαθαν επίσης τις διατροφικές συνήθειές του και τις περιοχές στις οποίες κατοικεί.

«Πώς βρίσκεις μια βελόνα στα άχυρα; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μαγνήτη. Με παρόμοιο τρόπο τα αρσενικά φίδια – «ανιχνευτές» έλκονται από τα μεγαλύτερα θηλυκά γύρω του», δήλωσε ο Ίαν Μπάρτοσεκ, περιβαλλοντικός επιστήμονας και βιολόγος.

Μετά από έρευνα στο πεπτικό του σύστημα, βρέθηκε ότι το τελευταίο του γεύμα ήταν ένα ενήλικο ελάφι με λευκή ουρά.

Το National Geographic τεκμηρίωσε την ανακάλυψη, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της εισβολής των πυθώνων, οι οποίοι είναι γνωστοί για την ταχεία αναπαραγωγή και τη μείωση της γύρω γηγενούς άγριας ζωής.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος απομάκρυνσης των πυθώνων από την περιοχή της Φλόριντα, καθώς σύμφωνα με τους βιολόγους παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατάραξη του αναπαραγωγικού κύκλου.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2013, έχουν μετακινηθεί περισσότεροι από 1.000 πύθωνες από περίπου 258 χλμ. στη νοτιοδυτική Φλόριντα.

Το πρόγραμμα απομάκρυνσης των πυθώνων της πολιτείας τρέχει για δύο εβδομάδες τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 2.500 δολάρια για αυτόν που θα εντοπίσει τους περισσότερους πύθωνες.

Στην πρόκληση του περασμένου έτους συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα από 25 πολιτείες.