Μια σπάνια δικέφαλη χελώνα τεραπίνου με δύο κεφάλια είναι ζωντανή και κλωτσάει-και με τα έξι της πόδια-στο Κέντρο Άγριας Ζωής Birdsey Cape στη Μασαχουσέτη μετά από εκκόλαψη πριν από δύο εβδομάδες.

Το εν λόγω είναι ένα απειλούμενο είδος στην πολιτεία. Η χελώνα αυτή τρέφεται καλά με σκουλήκια αίματος και σφαιρίδια τροφίμων, λέει το προσωπικό του κέντρου. Οι δύο κεφαλές λειτουργούν ανεξάρτητα, ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αέρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και μέσα στο κέλυφος υπάρχουν δύο γαστρεντερικά συστήματα που τροφοδοτούν και τις δύο πλευρές του σώματός της.

Η χελώνα προήλθε αρχικά από μια φωλιά στο West Barnstable, για την οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε μια επικίνδυνη τοποθεσία και έπρεπε να μετακινηθεί. Μετά την επώαση, οι χελώνες σε αυτές τις λεγόμενες φωλιές «head start» στέλνονται σε διαφορετικά κέντρα φροντίδας για παρακολούθηση πριν από την απελευθέρωσή τους την Άνοιξη, ανέφερε η The Cape Cod Times.

Η κτηνίατρος του κέντρου Πρία Πατέλ και άλλα μέλη του προσωπικού θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη χελώνα, στην οποία έδωσαν το παρατσούκλι Mary-Kate και Ashley Olsen από τα δίδυμα παιδιά-αστέρια του Χόλυγουντ. Το προσωπικό ελπίζει να κάνει αξονική τομογραφία για να μάθει περισσότερα για το κυκλοφορικό της σύστημα.

No you are not seeing double! This diamondback terrapin hatchling actually has two heads. 🐢🐢This is a condition called…

Posted by Cape Wildlife Center on Sunday, October 10, 2021

Η κατάσταση που παρουσιάζει η χελώνα ονομάζεται δικεφαλία και είναι μια σπάνια ανωμαλία που μπορεί να συμβεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν ένα έμβρυο κατά την ανάπτυξη.

Παρόμοια με τα συζευγμένα δίδυμα στον άνθρωπο και στην περίπτωση των συζευγμένων ζώων αυτά μοιράζονται μέρη του σώματός τους αλλά έχουν και ορισμένα που είναι ανεξάρτητα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο κεφάλια και έξι πόδια.

Τα ζώα με αυτή τη σπάνια κατάσταση δεν επιβιώνουν πάντα πολύ ή δεν ζουν μια καλή ποιότητα ζωής. Η συγκεκριμένη πάντως χελώνα είναι προς το παρών δραστήρια. Τρώει, κολυμπάει και παίρνει βάρος κάθε μέρα. Είναι αδύνατο να μπει κανείς μέσα στα κεφάλια των Mary-Kate και Ashley Olsen, αλλά φαίνεται ότι συνεργάζονται για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους.