Το βακτήριο που κάνει τα φυτά… ζόμπι

Μετατρέπει τα πέταλά τους σε φύλλα αποκλείοντας την αναπαραγωγή τους


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:15
15/04/2014
Το βακτήριο που κάνει τα φυτά… ζόμπι
loading

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο παράσιτα μπορούν να μετατρέψουν τα φυτά σε «ζωντανούς- νεκρούς» οργανισμούς.

Το παρασιτικό βακτήριο «phytoplasma» καταλαμβάνει τα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών και τα κάνει στείρα ούτως ώστε το φυτό να μένει μεν ζωντανό αλλά μόνο προς όφελος του ίδιου του βακτηρίου.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, με το να κάνει τα πέταλα του λουλουδιού να μοιάζουν με φύλλα, προσελκύονται έντομα που ονομάζονται «leafhoppers» εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταφορά και εξάπλωση του παράσιτου.

Επιστήμονες από το John Innes Centre του Norwich και το Wageningen University της Ολλανδίας ανακάλυψαν πως το βακτήριο παράγει την πρωτεΐνη SAP54 που είναι κρίσιμη για να επιτευχθεί η παραπάνω διαδικασία.

Τα έντομα leafhoppers τρώνε τμήματα των φυτών κι έτσι το βακτήριο αποικεί τους σιελογόνους αδένες τους. Όταν το έντομο μετακινηθεί σε άλλο φυτό, το βακτήριο εξαπλώνεται με τη σειρά του στον νέο ιστό, ξεκινώντας την επιχείρηση να το κάνει «ζόμπι» και να προσελκύσει και άλλα τέτοια έντομα.

Δείτε το βίντεο

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει