Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ανάγκη για να χάσουν βάρος, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, ιδιαιτέρως τα κατοικίδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μεταξύ 25 και 40% των κατοικίδιων σκύλων και γατών σε αυτή τη χώρα είναι υπέρβαρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι και άλλα οικόσιτα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων, είναι επίσης επιρρεπή στην παχυσαρκία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρ Κλαρκ Φόμπιαν υποστηρίζει ότι «λαμβάνοντας ένα σκυλί για έναν περίπατο είναι υγιές, τόσο για το σκυλί όσο και για τον ιδιοκτήτη του. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου μας παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο και έμπνευση, για να βγούμε έξω. Ακριβώς όπως στους ανθρώπους, τα υπέρβαρα σκυλιά και οι γάτες είναι πιθανό να εμφανίσουν μια σειρά από ασθένειες και προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, ασθένειες του ήπατος. Για το λόγο αυτό, εντάσσοντας το κατοικίδιο ζώο σας σε μια σωστή διατροφική αγωγή και σε πιο εντατική άσκηση, μπορείτε να το βοηθήσετε να χάσει βάρος και να βελτιώσει την υγεία του».

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις βασικότερες συμβουλές απώλειας βάρους για ένα κατοικίδιο, από την Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία:

• Ταΐζετε τα κατοικίδια ζώα σας μέχρι δύο φορές την ημέρα, και παρακολουθείτε πόσο τρώνε. Εάν δεν έχουν τελειώσει το φαγητό τους μετά από περίπου 20 λεπτά, πάρτε το μπολ για να αποθαρρύνετε την υπερκατανάλωση τροφής.

• Προσέχετε τον αριθμό και το μέγεθος των κερασμάτων που τους δίνετε. Ένα μεγάλο σνακ μπορεί να έχει πάνω από 100 θερμίδες, ενώ ένα μικρό μόλις 10 θερμίδες. Μπορείτε να τα κόβετε στη μέση ή ακόμα και τρία για να γλυτώσετε θερμίδες.

• Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής μείωσης του βάρους για το κατοικίδιο σας.

• Για να ασκήσετε καλύτερα τη γάτα σας, δέστε σε μια κλωστή ένα φτερό ή ένα κομμάτι ύφασμα ή χρησιμοποιείστε ένα λέιζερ pointer και προσπαθήστε να την κάνετε να το κυνηγάει. Για τους σκύλους τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς τι καλύτερο από ένα γρήγορο περίπατο μαζί σας ή μια μπάλα ή ένα Frisbee.

• Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία και σε σκύλους και γάτες. Αν λοιπόν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι παχύσαρκος χωρίς σαφή αιτία, κλείστε ένα ραντεβού με κάποιο κτηνίατρο.

Πηγή: neadiatrofis.gr