Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Καναδός φωτογράφος Gaston Lacombe αποτυπώνει στο φακό του τις ζωές των ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σε ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο.

Για το πρότζεκτ με τίτλο «Captive», ο Lacombe επισκέφθηκε ζωολογικούς κήπους σε εννέα χώρες σε πέντε ηπείρους και το κοινό σημείο που διαπίστωσε ήταν το πόσο τα ζώα έδειχναν να βαριούνται ζώντας μια ζωή πίσω από κάγκελα.

«Ακόμα και στους καλύτερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο θα βρεις ζώα εγκλωβισμένα σε φρικτά τσιμεντένια κλουβιά ή διαφανή κουτιά», δήλωσε ο φωτογράφος στο Wired.

Δεν αποκάλυψε ποιους ζωολογικούς κήπους επισκέφθηκε γιατί δεν ήθελε το πρόβλημα να γίνει περιπτωσιολογικό αλλά καλεί τον κόσμο να ξανασκεφτεί συνολικά την ιδέα των ζωολογικών κήπων. Δεν πιστεύει πως θα πρέπει να καταργηθούν αλλά πως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι συνθήκες ζωής τους και η φροντίδα τους στην αιχμαλωσία.

«Δεν είναι όλοι οι ζωολογικοί κήποι ίδιοι. Κάποιοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να παρέχουν επαρκείς και άνετους χώρους στα ζώα και άλλοι περιγράφονται μόνο ως θάλαμοι βασανιστηρίων. Ωστόσο σε όλους τους ζωολογικούς κήπους υπάρχουν κάποια ζώα που ζουν σε χώρους ακατάλληλους, ανεπαρκείς και άβολους. Δεν έχω δει μέχρι στιγμής εξαιρέσεις σε αυτό», τόνισε.


Δείτε τις φωτογραφίες…