Η ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων δέντρων και φυτών θα μπορούσε να αποτρέψει την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων τόνων εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως και να μειώσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη των Lawrence Berkeley National Laboratory και Oak Ridge National Laboratory.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience διερευνά μεθόδους με τις οποίες τα φυτά μπορούν να συμβάλλουν στη δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα και στην μετατροπή του σε μακρόβιες μορφές άνθρακα που μπορούν να αποθηκευθούν μέσα από τα φυτά στο χώμα.

Οι επιστήμονες λένε ότι θα ήταν δυνατόν να παρέμβουν αλλάζοντας γενετικά φυτά και δέντρα, έτσι ώστε να στέλνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στις ρίζες τους, όπου κάποιες μορφές άνθρακα μπορούν να απορροφηθούν εξολοκλήρου από το έδαφος και να αποθηκευτούν εκεί για αιώνες.

Μια άλλη δυνατότητα κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά στις καταπονήσεις της καλλιέργειας σε περιθωριακά εδάφη, βελτιώνοντας όχι μόνο τη φυτική παραγωγή για τη βιοενέργεια και τις καλλιέργειες τροφίμων αλλά αυξάνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

πηγή: greenbusiness