Αρχίζει ξανά το κυνήγι φαλαινών στην Ιαπωνία

Διεθνής κατακραυγή από ακτιβιστές πολλών χωρών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:36
01/07/2019
Αρχίζει ξανά το κυνήγι φαλαινών στην Ιαπωνία
1
loading

Σηκώνουν άγκυρα από σήμερα τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά για να ξαναρχίσουν, έπειτα από πάνω από 30 χρόνια, το κυνήγι των κητοειδών.

Από το περασμένο έτος, το Τόκιο είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως από 1ης Ιουλίου θα ξαναρχίσει το κυνήγι τους στην εθνική της αποκλειστική ζώνη.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή από ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οσάκα να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών», αναφέρει ρεπορτάζ της El Pais, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των κητών αυτών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Από το 1986 ισχύει ένα διεθνές μορατόριουμ κατά του κυνηγιού της φάλαινας, όμως η Ιαπωνία είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμφωνίες, ονομάζοντας το άτυπο τούτο κυνήγι ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό». Μία πρακτική, που οι επικριτές της επισήμαιναν πως είναι μία κεκαλυμμένη μεν, αλλά καθαρά εμπορική δραστηριότητα. Το 2015 το δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επανάληψης της φαλαινοθηρίας, όμως η σχετική βιομηχανία της χώρας δεν είναι πλέον σε ανθηρά επίπεδα.

Σε όλη τη χώρα άμεσα ασχολούνται με αυτή περίπου 300 άνθρωποι και η παραγωγή των 5.000 τόνων μετά βίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 40-50 γραμμάρια κρέατος φάλαινας τον χρόνο. Φυσικά το κρέας είναι πολύ ακριβό και οι λάτρεις του συγκεκριμένου πιάτου στην Ιαπωνία ευελπιστούν πως τώρα που θα ξεκινήσει το απρόσκοπτο κυνήγι τους η παραγωγή θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι τιμές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Οκ

    \"Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της...\"
    Φάνηκε ο πολιτισμός σας στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
    Τα χαμογελά σας είναι χάρτινα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει