Γαλάζιες σημαίες 2019: Αυτές είναι οι πιο καθαρές ελληνικές παραλίες

Η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες


ΕΛΛΑΔΑ
10:38
15/05/2019
Γαλάζιες σημαίες 2019: Αυτές είναι οι πιο καθαρές ελληνικές παραλίες
6
loading

Συνολικά 515 ελληνικές ακτές,15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», τα οποία ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Ειδικότερα, με 515 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα στην Ακτή Βουλιαγμένης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Εδώ ο κατάλογος Βραβευμένων Ακτών και Μαρινών 2019

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Vicky Nicolopoulou

  Μάλλον δεν ξέρετε πολλές ονειρεμένες παραλίες της χώρας μας!

 2. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ!! ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΑΙΑΣ!!

 3. avatar Άγαμοι θυται

  Λάθος ο τίτλος «Αυτές ειναι οι πιο καθαρές παραλίες»
  Γαλάζια σημαία σημαίνει ότι πληρει όλες της προϋποθέσεις απο τα 33 κριτήρια όπως πολυ σωστά γράφετε στη συνέχεια ...
  Αυτό γιατί ο πολύς λαός πιστεύει ότι όπου δεν υπάρχει γαλάζια σημαία η θάλασσα ειναι βρόμικη,πράγμα που ειναι τελείως λάθος .
  Υπάρχουν πολυ καθαρότερα νερά και δεν έχουν γαλάζια σημαία επειδή δεν έχουν ναυαγοσώστη η ντουζ κλπ ....
  Προσοχή στους τίτλους ...

 4. avatar jasmine

  Η παραλία του Αστέρα δεν είναι από τις πιο καθαρές.

  1. avatar 124

   ναι αλλά είναι η πιο ακριβή οπότε δικαιωματικά παιρνει σημαία

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει