Μια καινούρια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία πατάτας, πλουσιότερη σε πρωτεΐνη από τις συνηθισμένες πατάτες αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Γενωμικής Φυτών της Ινδίας και σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να εμπλουτίσει τη διατροφή των φτωχών Ινδών.

«Επειδή η πατάτα αποτελεί σημαντικό τμήμα της δίαιτας σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, είναι προφανές ότι η νέα ποικιλία μπορεί να αυξήσει την αξία των προϊόντων πατάτας με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των Ινδών επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα γονίδιο του αμάραντου, του οποίου οι σπόροι περιέχουν πρωτεΐνες πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα με αποτέλεσμα η νέα πατάτα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά 25-60%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αμάραντος ήταν σημαντική πηγή τροφή για τους Αζτέκους και καλλιεργείται στις ΗΠΑ για τους σπόρους τους από τη δεκαετία του 1970.