Η κυβέρνηση της Κίνας επιχειρεί να «ανεξαρτητοποιήσει» την κινεζική κουζίνα από τα παραδοσιακά ξυλάκια, καθώς για την παραγωγή τους χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Οι αριθμοί δικαιώνουν τις οικολογικές ανησυχίες του Πεκίνου, αφού σύμφωνα µε έρευνα του υπουργείου Εµπορίου της Κίνας, έως το τέλος του 2010 η κατανάλωση θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια ζεύγη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε µέρα οι Κινέζοι χρησιμοποιούν 300 εκατομμύρια ξυλάκια µιας χρήσης για το φαγητό τους και ότι µαζί µε τα γευστικά πιάτα της κουζίνας τους «καταναλώνουν» µια τεράστια ποσότητα ξυλείας. Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι κάθε 24ωρο χάνονται 50 εκτάρια δάσους. Σε έναν χρόνο εξαφανίζεται µια δασική έκταση σχεδόν ίση µε το ένα δέκατο της δασικής έκτασης της Γαλλίας. Για να πηγαίνει το φαγητό από το πιάτο στο στόμα χωρίς να προδοθεί η παράδοση, κόβονται το ίδιο διάστημα 30.000 δέντρα, κυρίως λεύκες, σηµύδες και µπαµπού.