Ανησυχητικές ανακαλύψεις για την πυκνότητα της στοιβάδας του όζοντος

Τα νέα ευρήματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελέτη της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:20
27/09/2018
Ανησυχητικές ανακαλύψεις για την πυκνότητα της στοιβάδας του όζοντος
1
loading

Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν παραλλαγές στην πυκνότητα της στοιβάδας του όζοντος οι οποίες, όπως λένε, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το παγκόσμιο περιβάλλον, την οικολογία και το κλίμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικής Επιστήμης στη Χεφέϊ που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέπτυξε αυτή τη θεωρία αναλύοντας και σαρώνοντας τα δεδομένα της ατμόσφαιρας που συλλέχθηκαν από δορυφόρους 4.443.282 φορές για μια περίοδο 15 ετών, ξεκινώντας από το 2002.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δείχνουν την επίδραση των διακυμάνσεων της στοιβάδας του όζοντος στην ηλιακή δραστηριότητα, συλλέχθηκαν σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη της ατμόσφαιρας. Λόγω αυτής της παρεμβολής στην ηλιακή δραστηριότητα η τρύπα στη στοιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι πλέον μεγαλύτερη από την τρύπα πάνω από την Αρκτική. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης οτι αυτές οι μεταβολές της πυκνότητας στη στοιβάδα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από τις καταστροφικές υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες, συσχετίζονται σημαντικά με τα αυξανόμενα ζητήματα της ηλιακής ακτινοβολίας, της πυκνότητας του ατομικού οξυγόνου και της μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας του ανώτατου ορίου της Μεσόσφαιρας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελέτη της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος και στην οικοδόμηση μοντέλων για τη μεσαία και ανώτερη ατμόσφαιρα. Διευκρινίζουν οτι χρειάζονται ακόμα περισσότερα δεδομένα παρατήρησης για να κατανοήσουν πλήρως πώς η πυκνότητα του όζοντος συνδέεται με την ηλιακή δραστηριότητα.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Geophysical Research: Space Physics - μία δημοσίευση υπό την Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Θα-Μου-Πέσουν-Τα-Μαλλιά

    Δεν γνωρίζω ποιος χρησιμοποίησε το Google translate για να μεταφράσει το αρχικό άρθρο στα ελληνικά, αλλά προφανώς ούτε καν διάβασε τι μεταφράστηκε, έκανε απλώς copy paste την πρώτη σειρά κάθε παραγράφου. Το άνωθεν είναι ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΊΕΣ! Η στιβάδα του όζοντος στην Ανταρκτική πάντα εμφανίζει μεγαλύτερη μείωση πάρα στην Αρκτική! Και η ηλιακή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται από την στιβάδα, το αντίθετο ακριβώς! Έλεος! Ποιος δίνει το οκ για να βγαίνουν τέτοιες μπούρδες σαν άρθρα?!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει