Τεχνητή μέδουσα με καρδιά αρουραίου

Ένα ακόμα βήμα στο πεδίο της βιοτεχνολογίας


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:41
26/07/2012
Τεχνητή μέδουσα με καρδιά αρουραίου
6
loading

Οι αρουραίοι και οι μέδουσες δεν έχουν τίποτα κοινό στην άγρια φύση, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν τα δυο αυτά είδη πιο κοντά στα εργαστήριά τους.

Πιο συγκεκριμένα, βιοχημικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεχνητή μέδουσα από τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς αρουραίων, η οποία κολυμπά σαν αληθινή.

«Μορφολογικά φτιάξαμε μια μέδουσα, Λειτουργικά φτιάξαμε μια μέδουσα. Γενετικά αυτό το πράγμα είναι αρουραίος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Kit Parker, βιοφυσικός στο πανεπιστήμιο Harvard και επικεφαλής της έρευνας.

Ο Δρ. Parker άρχισε να ψάχνει τρόπους για να μιμηθεί τεχνητά το σχήμα και την κίνηση της μέδουσας το 2007, μετά την επίσκεψή του σε ενυδρείο της Βοστώνης.

«Όταν είπα ότι θέλω να φτιάξω μια μέδουσα, οι συνεργάτες μου άρχισαν να με κοιτούν σαν να είχα τρελλαθεί», ανέφερε ο Δρ. Parker.

Ξεπερνώντας γρήγορα τις επιφυλάξεις τους, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια έβαλαν μπρος για την τεχνητή μέδουσα.

Για να φτιάξουν το μεδουσοειδές οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε μια βάση από σιλικόνη ζωντανά κύτταρα καρδιάς αρουραίου.

Έπειτα έβαλαν την τεχνητή μέδουσα στο νερό και τη διαπέρασαν με ηλεκτρικό ρεύμα, κάνοντας τα κύτταρα να διαστέλλονται και να συστέλλονται.

Στην ουσία κατάφεραν να αναπαράγουν τους μεθοδικούς παλμούς που βλέπουμε στις μέδουσες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αφού το μεδουσοειδές τους μιμείται τους παλμούς μιας μέδουσας θα μπορέσει να μιμηθεί και τους παλμούς της καρδιάς, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια μέδουσα από ανθρώπινους καρδιακούς μύες, που θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη δοκιμή νέων φαρμάκων για την καρδιά.Πηγή: econews.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Κωνσταντινος

  ΤΙ ΝΟΣΗΡΑ ΜΥΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!

 2. avatar ineth

  Δεν λέει τίποτα η συγκεκριμένη η μέθοδος. Για την ακρίβεια για τις δυνατότητες της γεννετικής είναι παιδαριόδες μάλλον. θα ήταν ενδιαφέρον να κατάφερναν επεμβάινοντας στ γεννετικό υλικό να προκαλέσουν ανάπτυξη ενός νέο οργανισμού με αλλαγή γεννετικού κώδικα άλλου.
  Για να δώσω ένα παράδειγμα. υπάρχουν δύο ψάρια (για τι άλλο θα μιλούσα εγώ?) από την σειρά Γκλοφις. (Φωσφοριζέ ψάρι) όπου έχουν πάρει γεννετικο υλικό από κοράλλια και ανεμόνες της θάλασσς και τα έχουν ενσωματώσει σε δύο είδη ψαριών (Μπραχιντάνιο ρέριο, και Γκυμνοκορυμπους τενέρζι) με αποτέλεσαμ να φτιάξουν κυριλεκτικά φωσφοριζέ ψάρια.

  1. avatar Δεινόσαυρος

   Θετική και στους τρείς - αν και λέτε τρία τελείως διαφορετικά πράγματα και μάλιστα αντικρουόμενα - μόνο και μόνο γιατί χαίρομαι που υπάρχουν γύρω μου και σκεπτόμενοι άνθρωποι με γνώσεις ή θέληση για γνώση.
   Για μένα όλο αυτό το παιχνίδι έχει ως απώτερο σκοπό τον άνθρωπο, την επιμήκυνση ττης ζωής του, τη βελτίωση αυτής και την εξάλειψη ασθενειών και δυσλειτουργιών. Δεδομένου αυτού, κάθε πείραμα όσο ζαβό κι αν μας φαίνεται είναι καλοδεχούμενο με την σαφή προϋπόθεση ότι δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του οικοσυστήματος με ανθρωπογενείς μεταλλάξεις ή δημιουργίες νέων ειδών και απελευθέρωσής του στη φύση. Από την άλλη σκέφτομαι αν και η ίδια η υπερβολική παράταση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου συνιστά παραβίαση σε αυτή τη λειτουργία.

  2. avatar Q mark

   Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω φίλε ineth.
   Η συγκεκριμένη μέθοδος ξεκίνησε σαν, και για την ώρα είναι ακόμα, ένα παιχνίδι.
   Όχι μόνο η σύλληψη (θέλω να ΦΤΙΑΞΩ μέδουσα), αλλά και η υλοποίηση της ιδέας δείχνουν γνώση συνδυασμένη με δημιουργική φαντασία. Και δεν έχει να κάνει τόσο με γενετική όσο με κυτταρολογία (καλλιέργεια κυττάρων σε υπόστρωμα σιλικόνης ειδικού σχήματος). Δεν παίζει γενετική επέμβαση εδώ.
   Αντίθετα, το να 'χώσεις' ένα οποιοδήποτε γονίδιο (που εδώ παράγει πρωτείνη με φωσοφορίζουσες ιδιότητες) στο DNA ενός είδους, είναι πολύ πιο "απλό" και συνηθισμένο (πλέον) για τη γενετική μηχανική. Το παιδαριώδες δλδ της υπόθεσης είναι αυτό, και απέχει πολύ από το "να κατάφερναν επεμβάινοντας στ γεννετικό υλικό να προκαλέσουν ανάπτυξη ενός νέο οργανισμού με αλλαγή γεννετικού κώδικα άλλου".
   Το πολύ ενδιαφέρον πλέον είναι ο νέος στόχος της βιολογίας: να ΦΤΙΑΞΕΙ ζωή από την αρχή! Αυτό θα είναι το σούπερ, ντούπερ, ουάου επίτευγμα!
   Αναμένομεν ..

   1. avatar kiekeboe

    απο μια θετική στον καθέναν σας κατ'αρχην ............όσο δε για το "νέος στόχος της βιολογίας: να ΦΤΙΑΞΕΙ ζωή από την αρχή!" αυτο είναι φύσην αδύνατο ........γιατί το λέω ??? γιατι τα υλικά στα οποία θα δημιουργήσει δήθεν ο εκάστοτε επιστήμονας μια νεαν μορφή ζωής αναμιγνύωντας υλικά , dna ,πρωτείνες , το ποτήρι στο οποιο θα τα αναμείξει , ο ίδιος ο επιστημονας σαν άνθρωπος , κατ'αρχήν είναι ήδη δημιουργημένα απο κάποιον απο κάτι , προυπάρχουν και είναι αποτέλεσμα της αρχής που έφτιασε κάποιος Θεός ή κάποιο μπιγκμπαγκ-που λεν και οι επιστήμονες .........τώρα το να ανακατέψω ενα dna προβατίνας με το dna ενος σκυλιού και να μου προκύψει ενα προβατόσκυλο , ή αύριο μεθάυριο ενας άνθρωπος με λέπια , και αναπνευστικο συστημα ψαριού , θα προτιμούσα να το αποκαλέσω ανωμαλία και βιασμό της φύσης και όχι "δημιουργία ζωής" , που το κάνουν εξάλλου μια χαρά εις τους αιώνας τους αιώνων μια χαρούλα ενας αντρας με μια γυναίκα μέτα απο ενα καλο σέξ έρχεται και το παιδάκι η ζωούλα ..........ακομα την αρχή ψάχνουν οι επιστήμονες ??? γιατι τελικά με ολα αυτα τα χημικά , τους μακρο-ιους ,τις βιοχημείες,τις μολύνσεις , την διάσπαση του ατόμου , με φαίνεται πρώτα θα βρείτε το τέλος ,οχι μονο το δικό σας αλλα όλων των ζωντανών ,πριν καταλάβετε οτι η αρχή σας δώθηκε ήδη απο κάποιον προ πολλου

    1. avatar ineth

     κικεμπόε αν το ψάξεις θα δεις πως υπάρχει δημιουργία αμινοξέων από αέρια ηλεκτρικές κενώσεις και αδρανή υλικά εδώ και δεκαετίες. Για την ακρίβεια απ τα μέσα της δεκαετίας του 60 αν δεν μα απατά η μνήμη μου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει