Οι αρουραίοι και οι μέδουσες δεν έχουν τίποτα κοινό στην άγρια φύση, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν τα δυο αυτά είδη πιο κοντά στα εργαστήριά τους.

Πιο συγκεκριμένα, βιοχημικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεχνητή μέδουσα από τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς αρουραίων, η οποία κολυμπά σαν αληθινή.

«Μορφολογικά φτιάξαμε μια μέδουσα, Λειτουργικά φτιάξαμε μια μέδουσα. Γενετικά αυτό το πράγμα είναι αρουραίος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Kit Parker, βιοφυσικός στο πανεπιστήμιο Harvard και επικεφαλής της έρευνας.

Ο Δρ. Parker άρχισε να ψάχνει τρόπους για να μιμηθεί τεχνητά το σχήμα και την κίνηση της μέδουσας το 2007, μετά την επίσκεψή του σε ενυδρείο της Βοστώνης.

«Όταν είπα ότι θέλω να φτιάξω μια μέδουσα, οι συνεργάτες μου άρχισαν να με κοιτούν σαν να είχα τρελλαθεί», ανέφερε ο Δρ. Parker.

Ξεπερνώντας γρήγορα τις επιφυλάξεις τους, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια έβαλαν μπρος για την τεχνητή μέδουσα.

Για να φτιάξουν το μεδουσοειδές οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε μια βάση από σιλικόνη ζωντανά κύτταρα καρδιάς αρουραίου.

Έπειτα έβαλαν την τεχνητή μέδουσα στο νερό και τη διαπέρασαν με ηλεκτρικό ρεύμα, κάνοντας τα κύτταρα να διαστέλλονται και να συστέλλονται.

Στην ουσία κατάφεραν να αναπαράγουν τους μεθοδικούς παλμούς που βλέπουμε στις μέδουσες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αφού το μεδουσοειδές τους μιμείται τους παλμούς μιας μέδουσας θα μπορέσει να μιμηθεί και τους παλμούς της καρδιάς, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια μέδουσα από ανθρώπινους καρδιακούς μύες, που θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη δοκιμή νέων φαρμάκων για την καρδιά.

Πηγή: econews.gr