Από το Βόλο ξεκίνησε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA, την εκστρατεία ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες, που υλοποιεί σε 12 πόλεις της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος The Lloyd’s Register Educational Trust (THE LRET).

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με θέμα «Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους», ενώ στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκε έκθεση υπό τον τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες», η οποία θα παραμείνει στο Βόλο έως τις 2 Μαρτίου.

Στους στόχους της HELMEPA αλλά και της φετινής εκστρατείας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μητσάτσος.

Σκοπός της εκστρατείας, όπως είπε, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του ευρύτερου κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τη μηχανική.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία την οποία στηρίζει δυναμικά ο Δήμος Βόλου, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα στην Ελλάδα που φθάνει τα 60χλ.μ.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος εθελοντών που θα συνδράμει το έργο της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Η έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες» θα παραμείνει στο Βόλο μέχρι τις 2 Μαρτίου 2012 και θα λειτουργεί καθημερινά, για τους μαθητές τις πρωινές ώρες από 09:00 έως 13.00 και για το κοινό από 18:00 μέχρι 20:00 το απόγευμα.

Με τη συνεργασία του Δήμου η HELMEPA θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών των δημοτικών και των γυμνασίων της περιοχής προς και από το χώρο της Έκθεσης. Τα περιβαλλοντικά στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τις δράσεις των μαθητών και την έρευνα της HELMEPA στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, θα περιληφθούν μαζί με τα στοιχεία των άλλων πόλεων σε ειδική έκδοση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2014.