Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ελλάδας και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του Αρκτούρου χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές. Στον Έβρο, λύκος θανατώθηκε από πυροβολισμό 2χλμ από το χωριό Μεταξάδες στον Έβρο.

Τον Αρκτούρο ενημέρωσε πολίτης και μέλη της οργάνωσης επισκέφθηκαν την περιοχή για να κάνουν αυτοψία και να συλλέξουν τα απαραίτητα γενετικά δείγματα.

Νεκρή βρέθηκε μία αρκούδα στο Δ. Δ Παλιούρας του Δήμου Δεσκάτης στο νομό Γρεβενών. Τα μέλη του Αρκτούρου βρήκαν το ζώο πρόχειρα θαμμένο στους νότιους πρόποδες του όρους Καμβούνια.

Σύμφωνα με περίοικους και κτηνοτρόφους της περιοχής, η αρκούδα θανατώθηκε τουλάχιστον ένα μήνα πριν από πυροβολισμό. Πρόκειται για ένα ενήλικο και μεγαλόσωμο ζώο το οποίο θάφτηκε στο σημείο που θανατώθηκε από εργαζομένους του Δασαρχείου Δεσκάτης.

Οι παράνομοι φόνοι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα απειλούμενα μεγάλα σαρκοφάγα της χώρας μας. Το 2010 επιβεβαιώθηκαν 2 παράνομοι φόνοι αρκούδων και 4 παράνομοι φόνοι λύκων. Ο φόνος των μεγάλων σαρκοφάγων της χώρας μας, αρκούδας και λύκου, απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και οι παραβάτες τιμωρούνται.

Σε περιπτώσεις νεκρών σαρκοφάγων, ο Αρκτούρος καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν άμεσα με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας ώστε οι επιστήμονες να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα τα οποία θα δώσουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική προστασία της άγριας πανίδας.

Με την πολύτιμη βοήθεια πολλών πολιτών ο Αρκτούρος έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 αρκούδες στο Εθνικό Μητρώο της Αρκούδας και 50 στο αντίστοιχο του Λύκου.