Η Αυστραλία και οι αράχνες πάνε πακέτο. Και το εντυπωσιακό απολίθωμα μιας γιγαντιαίας αράχνης του είδους Trapdoor το αποδεικνύει. Το απολίθωμα είναι ηλικίας μεταξύ 11 και 16 εκατομμυρίων ετών και βρέθηκε στο κέντρο της Αυστραλίας σε μια πολύ ξηρή περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, που ονομάζεται McGraths Flat. Θεωρείται ότι είναι το πρώτο από αυτό το συγκεκριμένο είδος που βρέθηκε – και μόνο το τέταρτο απολίθωμα αράχνης που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Αυστραλία.

Το νέο είδος ονομάστηκε επίσημα Megamonodontium mccluskyi και παρά το γεγονός ότι είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το σημερινό συγγενή του, το Megamonodontium mccluskyi εξακολουθεί να θεωρείται σχετικά μικρό. Το σώμα του έχει μέγεθος 23,31 χιλιοστά, ενώ με τα πόδια του σε διάσταση, μπορεί να χωρέσει στην παλάμη του χεριού σας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απολίθωμα αράχνης που έχει βρεθεί ποτέ.

Ο παλαιοντολόγος Matthew McCurry, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Αυστραλιανού Μουσείου, δήλωσε: «Μόνο τέσσερα απολιθώματα αράχνης έχουν βρεθεί ποτέ σε ολόκληρη την ήπειρο, γεγονός που δυσκόλεψε τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξελικτική τους ιστορία. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική αυτή η ανακάλυψη, αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για την εξαφάνιση των αραχνών και καλύπτει ένα κενό στην κατανόησή μας για το παρελθόν».

«Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη απολιθωμένη αράχνη που έχει βρεθεί στην Αυστραλία, αλλά είναι το πρώτο απολίθωμα της οικογένειας Barychelidae που έχει βρεθεί παγκοσμίως», λέει ο αραχνολόγος Robert Raven από το Queensland Museum, σύμφωνα με το BBC.