Στη λίστα «100 Next» για το 2023, του περιοδικού TIME, συμπεριλαμβάνεται ο δρ Ανδρέας Φλουρής, περιβαλλοντολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημίο Θεσσαλίας και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά. Η λίστα περιλαμβάνει τους 100 ανθρώπους, από ένα ευρύ φάσμα τομέων (επιστήμη, πολιτική, τέχνη, κοινωνική δράση), οι οποίοι μπορούν με το έργο τους αλλάξουν το μέλλον του κόσμου.

Η λίστα 100 Next του Time δημοσιεύεται από το 2021 και ο δρ Ανδρέας Φλουρής είναι ο πρώτος Έλληνας που συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του FAME Lab [(F)unctional (A)architecture of (M)malmals in their (E)vironment], μιας επιστημονικής ομάδας 16 ερευνητών που μελετούν τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Δρ. Φλούρης είναι συντονιστικής ή συνεργάτης σε μια σειρά από μεγάλα διεθνή πρότζεκτ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και έχει δημοσιεύσει ευρέως μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία, την παραγωγικότητα και την απόδοση. Συμμετέχει σε πολλές Ομάδες Εργασίας που έχουν επιφορτιστεί να αναπτύξουν μέτρα πρόληψης για τη μείωση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών παραγόντων στους εργαζόμενους, τους αθλητές και το γενικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρεται στο Time: «Οι εργαζόμενοι σε υπαίθριες δραστηριότητες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της πρωτοφανούς ζέστης του καλοκαιριού. Ο περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Φλούρης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας ηγείται της προσπάθειας για εφαρμογή μιας επιστημονικής πολιτικής στο χώρος της εργασίας, βοηθώντας κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεσπίσουν πρωτόκολλα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες υψηλές ζέστης. Ο Ανδρέας Φλούρης αναπτύσσει επίσης μια εφαρμογή καιρού που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες για την καλύτερη ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

«Είναι τιμή μου που συμπεριλαμβάνομαι στη λίστα TIME100 Next», δήλωσε ο δρ Φλουρής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς της ερευνητικής μου ομάδας FAMELab στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της υποστήριξης των συναδέλφων και των μεντόρων μου. Σκοπός της έρευνάς μου είναι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος για όλους».

Αυτό που ξεχωρίζει τον δρ Φλουρή δεν είναι μόνο τα σημαντικά ακαδημαϊκά του επιτεύγματα αλλά και η προσπάθειά του να μεταφράσει την επιστημονική γνώση σε κοινωνική δράση. Έχει συμβουλεύσει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Κυπριακή Προεδρία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA, σχετικά με τις κρίσιμες αλληλεπιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και παραγόντων του περιβάλλοντος με την υγεία, τη βιωσιμότητα, καθώς και την εκτίμηση των επιπτώσεων και την επικοινωνία των κινδύνων στο παρόν και το μέλλον.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δρ Φλουρής, «οι μελέτες μας εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από μελέτες πεδίου μικρής και μεγάλης κλίμακας, βασική και εφαρμοσμένη εργαστηριακή έρευνα, κλινικές μελέτες, παρακολούθηση και μοντελοποίηση του περιβάλλοντος, επιδημιολογική έρευνα, εκτίμηση κινδύνου και ανάλυση πολιτικής ή οικονομίας».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «είμαστε πολύ ευτυχείς που η έρευνά μας έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το 2010. Τους ενδιαφέρει πολύ που η έρευνά μας επικεντρώνεται σε προτεραιότητες της Κομισιόν, όπως οι επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία και την ποιότητα ζωής». Έως τώρα, η έρευνα του δρ Φλουρή έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική. Έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη οδηγιών και νομοθεσίας για τη θερμική καταπόνηση και την ποιότητα του αέρα καθώς και τις στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η συμπερίληψη του δρ Φλουρή στο TIME100 Next δεν είναι απλώς μια αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στην επιστήμη, αλλά και μια απόδειξη της δέσμευσής του να δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο και καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι «ως υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, συνεργάζομαι στενά με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν κόσμο πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο. Προσπαθώ να μεταφράσω τα δεδομένα της επιστήμης σε δραστικές πολιτικές για το περιβάλλον, το κλίμα, την υγεία και την οικονομία για οργανισμούς όπως π.χ. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλοι».

Για το λόγο αυτό έχει έντονη παρουσία σε μέσα ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το BBC, το CBC, οι Financial Times, οι NewYorkTimes, το WIRED, το HBO και το ThomsonReutersFoundation. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η ικανότητα των επιστημόνων να επικοινωνούν σύνθετες έννοιες στο κοινό είναι ζωτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι στηρίζουν την έρευνα αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές αυτή μένει αναξιοποίητη και δεν προχωρά πέρα από το επίπεδο ενός επιστημονικού άρθρου το οποίο μόνο λίγοι διαβάζουν. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η ακούραστη δουλειά και η αφοσίωση του δρ Φλούρη εμπνέουν και άλλους να ασχοληθούν με αυτό το πεδίο έρευνας. Όπως αναφέρει ο ίδιος «έως τώρα είχα την τύχη να επιβλέψω την έρευνα περισσότερων από 60 εξαιρετικών μεταδιδακτόρων και διδακτορικών ή μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών. Σήμερα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εργάζονται σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ή έχουν ακολουθήσει άλλα εξαιρετικά καινοτόμα μονοπάτια καριέρας. Είμαι πολύ περήφανος για την δουλειά που έχουν εκπονήσει οι ερευνητές και οι ερευνήτριες της ομάδας μας».

Ο ίδιος προσπαθεί να στηρίζει τους συνεργάτες του σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στον Καναδά, δίνοντάς του τον τίτλο του«Ακαδημαϊκού All-Canadian Mentor». Καταλήγοντας τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η επόμενη γενιά επιστημόνων είναι η καλύτερη ελπίδα μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ως ακαδημαϊκός, έχω δεσμευτεί να υποστηρίξω το έργο τους και να τους βοηθήσω να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο».