Μικροί- κρυφοί πεζόδρομοι γύρω από το Σύνταγμα που έχουν αναδειχθεί σε σημεία αναφοράς τόσο για καφέ και ποτό, όσο και για φαγητό, κερδίζουν όλο και περισσότερο το «στοίχημα» της διασκέδασης στο αθηναϊκό κέντρο. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μικροσκοπικά –ως επί το πλείστον– γουστόζικα στέκια αποτελούν «θησαυρούς»- έκπληξη για όλους εσάς που θα επιλέξετε το κέντρο και τους πεζόδρομους γύρω από το Σύνταγμα και τις κεντρικές αρτηρίες του για την επόμενη έξοδό σας.

Πετράκη

Κρυμμένος ανάμεσα στην Ερμού και την Μητροπόλεως, τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο. Ο μικρός και ολοζώντανος πεζόδρομος της Πετράκη έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς, διαθέτοντας ενδιαφέροντα meeting points για όσους δεν μπορούν να απαρνηθούν την ατμόσφαιρα του αθηναϊκού κέντρου. Από τα στέκια πρώτα στέκια που άρχισαν να καθιερώνουν την περιοχή ως πιάτσα το wine bar Heteroclito, ενώ το Tazza αποτελεί μία αξιόλογη all day επιλογή. Στις γευστικές προτάσεις της Πετράκη το Poké Hawaiian Sushi σερβίρει χαβανέζικο σούσι, το Taqueria Maya μυεί στα μυστικά του μεξικάνικου street food και το Σερσέ Λα Φαμ ξεχωρίζει για τη φινέτσα του παλιού, αστικού καφενείου.

Ηπίτου

Αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες και καθιερωμένες πιάτσες, στα σύνορα του Συντάγματος με την Πλάκα. Ο πεζόδρομος της Ηπίτου έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο παρεΐστικα σημεία στο κέντρο της πόλης με δημοφιλή στέκια ανάμεσα σε νεοκλασικά κτήρια και νεραντζιές. Τρία μαγαζιά όλα κι όλα απαρτίζουν το δυναμικό του, που, ωστόσο, είναι αρκετά για να σε κάνουν να έρθεις μέχρι εδώ (στην περίπτωση που δεν το έχεις ήδη κάνει). Το Kiki de Grece απευθύνεται στους λάτρεις του κρασιού και της χαλαρής κουβέντας, ενώ το μικροσκοπικό και vintage Blue Bird ακριβώς δίπλα, αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ποτό μετά την δουλειά. Το Ipitou bar, μια «τρύπα» κι αυτό, μαζεύει τον περισσότερο κόσμο στον εξωτερικό του χώρο, ενώ φημίζεται για τα περιποιημένα και άκρως ενδιαφέρονται cocktails του, που φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου bartender Διονύση Πολάτου.

Θησέως

Από τους πιο ζωντανούς και πολυσύχναστους πεζόδρομους στο αθηναϊκό κέντρο, μεταξύ της Περικλέους και της Κολοκοτρώνη, ο πεζόδρομος της Θησέως αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για ποτάκι και χορό. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με το πολυαγαπημένο Drunk Sinatra –δεν υπάρχει Αθηναίος που να αγαπάει το κέντρο και να μην έχει περάσει από την μπάρα του για σπιτική σανγκρία και χορό– και λίγα χρόνια αργότερα στα ίδια χνάρια ακολούθησε και το Rehab, στο βάθος της ίδιας στοάς, με ιδιαίτερη αδυναμία στο ρούμι. Ωστόσο, από τα πρώτα στέκια που λειτούργησαν στη Θησέως το μικροσκοπικό Ippo με multi ethnic φιλοσοφία στις μουσικές του. Αξιόλογη επιλογή και το Homy με hand made διακόσμηση και μουσικές επιλογές από acid jazz και swing, μέχρι reggae κ.α.

Καλαμιώτου

Μεταξύ της Ερμού και της Κολοκοτρώνη, με αφετηρία την ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, ξεκινάει ο πεζόδρομος της Καλαμιώτου, που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί προσοδοφόρο έδαφος για την δημιουργία αξιόλογων μαγαζιών. Μάλιστα, εδώ συναντούνται κάποια από τα πιο επιτυχημένα στέκια για καφέ και ποτό στην ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Kuko’s The Bar –στεγάζεται σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό– και το The Dude –από τα μπαράκια που έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα και ξενυχτάνε για χορό μέχρι νωρίς το πρωί. Στις νέες αφίξεις του πεζόδρομου το Senios ένα new age καφενείο που θα δίνει έμφαση στα ελληνικά προϊόντα, τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και στου ποτού, της επιτυχημένης ομάδας των The Clumsies, που αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό στην περιοχή.

Ρόμβης

Κάτω ακριβώς από την Θησέως, ο πεζόδρομος της Ρόμβης συγκεντρώνει κυρίως στέκια γαστρονομικού ενδιαφέροντος, από παραδοσιακά μεζεδοπωλείοα μέχρι γουστόζικα bistro και νεοαφιχθείσες επιλογές υγιεινής διατροφής. Καθιερωμένη στάση στο Φίλεμα, για μεζεδάκια από την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα και το Estrella για το πολυσυζητημένο μπουγατσάν του. Στο wine bistro Los Gatos συνοδεύουμε το κρασί μας με ποικίλα tapas και τάρτες ημέρας, ενώ στο Join Juice Bar, που δίνει χρώμα και φρεσκάδα στο σύγχρονο αστικό τοπίο, απολαμβάνουμε υγιεινά energy bowls και λαχταριστά smoothies. Το νέο street bar του κέντρου, που ομολογουμένως κάνει «κλικ», προτρέπει να πάρουμε στο χέρι δροσερά και απολαυστικά cocktails, ό,τι ακριβώς δηλαδή σημαίνει και η ονομασία Tyco: Take Your Cocktail Out.