Το 1987 ο Μάικλ Τζάκσον κυκλοφόρησε το follow up του «Thriller», του πιο επιτυχημένου εμπορικά δίσκου όλων των εποχών. Ο τίτλος αυτού; «Bad». Και δεδομένης της άνευ προηγουμένου επιτυχίας του «Thriller», το βάρος στου ώμους του- νεαρού ακόμα τότε σούπερ σταρ- ήταν ασήκωτο.

Με αφορμή τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου, ο σκηνοθέτης- φετίχ της αφροαμερικανικής κουλτούρας, ο Σπάικ Λι, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με όλα τα «πώς» και τα «γιατί» της δημιουργίας του «Bad», το οποίο μόλις προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι πρώτες κριτικές μιλούν για ένα έργο στα όρια της αγιογραφίας του καλλιτέχνη, αφού έμφαση έχει δοθεί στο φιλμαρισμένο υλικό που αποκαλύπτει την τελειομανή φύση του Τζάκσον ο οποίος εκείνα τα χρόνια βρίσκονταν σε έξαρση.

Ένας εναλλακτικός τίτλος για το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να ήταν «Γιατί έγινε ο Βασιλιάς της Ποπ». Στο δίωρο ντοκιμαντέρ μιλούν χορογράφοι, παραγωγοί αλλά και σταρ της μουσικής, όπως η Σέριλ Κρόου και ο Τζάστιν Μπίμπερ, ενώ σημαντική έκταση καταλαμβάνουν αποσπάσματα από συναυλίες, πρόβες και μουσικά βίντεο του Τζάκσον. «Για πολλά χρόνια είχαμε συγκεντρωθεί σε μια φιλολογία που δεν είχε καμία σχέση με το μουσικό ταλέντο του Τζάκσον» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σπάικ Λι.

«Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι το ερωτικό μου ραβασάκι προς τον Μάικλ, και ταυτόχρονα η ευκαιρία μου να εισχωρήσω στη δημιουργική διαδικασία. Γνωρίζουμε ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς του Τζάκσον στο ‘Bad’. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το αίμα, ο ιδρώτας και τα δάκρυα που έχυσε αυτός ο άνθρωπος μέχρι να ολοκληρώσει τα master που έγιναν τελικά το ‘Bad’»

Πηγή: tospirto.net