Με το κρύο να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του ένα τζάκι μοιάζει ιδανική επιλογή για να χουχουλιάσουμε δίπλα του. Πόσο, μάλλον, όταν το τραπέζι είναι γεμάτο νόστιμους μεζέδες, ζουμερά κρεατικά και πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Αν δεν έχετε στο σπίτι σας, λοιπόν, επωφεληθείτε της αφορμής και πιάστε τραπέζι δίπλα στο τζάκι σε κάποια από τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που ακολουθούν, για αξέχαστα χειμωνιάτικα τσιμπούσια!

Ρεμούτσικο

Συγκαταλέγεται στις πιο κλασικές επιλογές στην πόλη για το, σωστά ψημένο, κρατσανιστό παϊδάκι του. Το Ρεμούτσικο είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στην Άγιο Δημήτριο (Αγ. Δημητρίου 120) που θα λατρέψετε τόσο για την φιλική ατμόσφαιρα, όσο και για τα νόστιμα πιάτα του, όπως οι ζεστές σούπες, το κοντοσούβλι, το χωριάτικο λουκάνικο, η σπιτική πίτα κ.α.

Φάνη Μεζέ

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Χολαργό (Ασπασίας 91Γ), σερβίρει παραδοσιακούς μεζέδες, με κάποιους από αυτούς να φέρουν και πινελιές από τη σύγχρονη κουζίνα. Με παρεΐστικο περιβάλλον, το μεζεδοπωλείο Φάνη Μεζέ σερβίρει φρεσκοκομμένα στο χέρι τραγανά, τηγανητά κολοκυθάκια, σαγανάκι με φέτα και ντομάτα, λουκάνικο με μανιτάρι, χοιρινή τηγανιά, λαχταριστά κεφτεδάκια κ.α. Η σχέση ποιότητας- τιμής στα βασικά χαρακτηριστικά του.

Σαλματάνης

Από τα πιο ιστορικά εστιατόρια- μεζεδοπωλεία, όχι μόνο της Κηφισιάς (Συγγρού 12), αλλά ολόκληρης της Αττικής, καθώς έχει κλείσει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας. Ατμόσφαιρα θαλπωρής, φιλικό περιβάλλον, νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά της χώρας. Το χειμώνα σερβίρει τις γευστικές προτάσεις του δίπλα στο τζάκι, ενώ το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στην υπέροχη αυλή του.

Το Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας (και δίπλα στο τζάκι) σπιτικές γεύσεις της ελληνικής, κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά.

Το Τζάκι

Κλασική χασαποταβέρνα που λειτουργεί από το 1975 στην κεντρική πλατεία του Πολυδενδρίου. Το Τζάκι τιμά αποκλειστικά την ελληνική κρεατοφαγία και φημίζεται για τις γενναίες μερίδες, τις οποίες δεν τσιγκουνεύεται καθόλου!

Τεράστια σπαλομπριζόλα, νοστιμότατα παϊδάκια, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και ψωμάκι στα κάρβουνα να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Αν το επισκεφτείτε σαββατοκύριακο, κάντε κράτηση γιατί στην κυριολεξία γίνεται χαμός.

Πατούχας

Εκλεπτυσμένος χώρος στην Καλλιθέα (Νικολάου Ζερβού 95), όπου η κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της. Πιάστε τραπέζι δίπλα στο τζάκι και απολαύστε λαχταριστές λιχουδιές από την αγαπημένη Κρήτη.

Εδώ σας υποδέχονται με κρητικό καλωσόρισμα με κριθαλοκουλούρα, τριμμένη ντομάτα, ξινομυζήθρα, ελιές, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη, για να συνεχίσετε με επιλογές όπως χοχλιοί μπουμπουριστοί, μυζηθροπιτάκια, απάκι με σταμναγκάθι, τσιγαριαστό, κρητική μακαρονάδα με ζυγούρι και παραδοσιακό γαμοπίλαφο.