Ξημερώματα μιας καλοκαιρινής μέρας, κι ένα ζευγάρι έχει αϋπνίες. Στριφογυρνούν στο κρεβάτι με μόνο κοινό τον χρόνο, αυτόν που πέρασαν μαζί, αλλά και μόνοι. Τον χρόνο που τραβούν ώστε να επιμηκυνθεί, γεμάτο από «φταίω». Ποιος φταίει για την απομάκρυνσή τους, την έλλειψη επαφής, κατανόησης και αποδοχής, την απομόνωση; Ποιος φταίει για την ερημία του ζεύγους, για «τον ασκητισμό εντός της κλίνης» και τον ερωτισμό εκτός γάμου; Τι θέλουν, πώς αποφασίζουν να συνεχίσουν την ζωή τους;

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η Μαρία Κατσανδρή έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια, αλλά και το ρόλο της συζύγου. Με υποκριτική δεινότητα υφαίνει τα στημόνια του εκλεπτυσμένου λόγου. Η φωνή της με πλεόνασμα «ημιτόνιων» τολμά, εκθέτει αποκαλύπτει, ομολογεί φόβο και χαμένη επιθυμία. Το σώμα της σε κίνηση περιορισμένη, αρμονικό με τη δράση του λόγου και την αντίδραση του ανθρώπου που πλεονεκτεί και υπερτερεί με το ανάλογο συναίσθημα. Πρακτική, γήινη και προσγειωμένη ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του θεατή με τον τρόπο της. Ένα τρόπο βαθιά εσωτερικό, στοχαστικό, που μπορεί να τα πει όλα. Οι αποχρώσεις του ύφους της παίζουν με το νόημα του θανάτου και της ουσιαστικής ζωής, με υπερβατική ποιητικότητα. Μια γυναίκα ευγενής που γίνεται κυνική και σαρκαστική από απελπισία. Αινιγματική, γοητευτική από το «συμβιβασμό με την έλλειψη», σε μια εύθραυστη ισορροπία.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ο τύπος του ανδρός που πιστεύει πως χοντρικά συμφωνούν. Είναι ο τύπος που δεν αντιλαμβάνεται τη λεπτή νοηματική χροιά των «Σιβυλλικών» λόγων της γυναίκας του. Όταν του ομολογεί πως για εκείνην έχει πεθάνει, αντιδρά με παιδικότητα. «Μα είμαι ζωντανός» της απαντά έκπληκτος, ψιλοαδιάφορος, ψιλοχαμένος, παραπαίοντας ανάμεσα στην ατολμία, στο φόβο, στην αδεξιότητα και στην αδυναμία με υποκριτική ωριμότητα. Την παρατηρεί άφωνος, με θαυμασμό και περίσκεψη γιατί αυτός δεν ξέρει, δεν γνωρίζει να σκέπτεται. Του λείπει το ανάλογο συναίσθημα για να αγγίξει τα «ακαταλαβίστικα».

Ένα διπλό κρεβάτι με λευκά σεντόνια δεσπόζει στη σκηνή. Γίνεται ο τόπος, το δάσος με το «λύκο» απ’ όπου διαφεύγει το απλούστατο. Η βεβαιότητα ότι «στο γάμο η εντιμότητα είναι ανύπαρκτη»

Οι φωτισμοί, τα απλά φινετσάτα κοστούμια και η επί σκηνής εκτέλεση της μουσικής που επαυξάνει την περιορισμένη κίνηση, ολοκλήρωσαν την ποιοτική παράσταση.

Τελικά «είμαστε άνθρωποι της ίδιας φυλής ψυχικά;»

Συντελεστές

Συγγραφέας: Μαρία Λαϊνά
Σκηνοθετική επιμέλεια : Μαρία Κατσανδρή
Επιμέλεια κίνησης : Καλλιόπη Σίμου
Μουσική (σύνθεση και εκτέλεση επί σκηνής) : Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια : Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμοί φωτισμών : Μελίνα Μάσχα
Παίζουν: Μαρία Κατσανδρή, Γιάννης Παπαδόπουλος

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Από 16 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2015

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65), 5 ευρώ (ανέργων)

Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Σατωβριάνδου 36, Στάση μετρό Ομόνοια,
Τηλ. 210 52 42 211