Αυλαία σηκώνουν αύριο στην Επίδαυρο οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή, μία από τις καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού θεάτρου μετά την  αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του θεάτρου (ΣΕΕΘ) και την μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές -στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας- συνθέτουν ένα ετερόκλητο, γοητευτικό κολάζ, το οποίο θα έχει την ευκαιρία το κοινό να παρακολουθήσει, στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση- της οποίας τη σκηνοθεσία, την μετάφραση και την δραματουργία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής- μας μεταφέρει στο τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα, όπου η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του ένδοξου παρελθόντος.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου, τους στίχους των τραγουδιών η Αφροδίτη Μάνου και τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Στον πολυπληθή θίασο ( 30 ηθοποιοί) μετέχουνν μεταξύ άλλων οι Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Αλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.