Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε συνέργειες που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά μοντέλα της αγοράς από εταιρίες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο και όχι μόνο να μοιράζονται κοινά στοιχεία. Από σασί, μέχρι κινητήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι διαφορές περιορίζονται στο λογότυπο της μάρκας.

Πάμε να δούμε πέντε πολύ γνωστά και δημοφιλή μοντέλα της αγοράς που χρησιμοποιούν κινητήρες άλλης εταιρίας.

Mercedes-Benz A-Class

Στην τέταρτη γενιά του το δημοφιλές premium μοντέλο της γερμανικής εταιρείας χρησιμοποιεί κινητήρες ντίζελ της Renault με την οποία η Mercedes-Benz συνεργάζεται εδώ και χρόνια.

Alfa Romeo Giulia QV

Το αγριεμένο ιταλικό σεντάν στην καθαρόαιμη έκδοσή του, κινείται από έναν V6 biturbo 2,9 λίτρων που έχει κατασκευάσει και εξελίξει η εταιρία από κοινού με την Ferrari.

BMW

Σε μοντέλα της BMW (Series 1 & Series 3) καθώς επίσης και σε μοντέλα της Mini χρησιμοποιούνται κινητήριες μονάδες της οικογένειας Prince που αποτελούν προϊόν συνεργασίας του PSA Group και της BMW.

Smart Fortwo

Η smart ανήκει στη Daimler και η τρίτη γενιά των fortwo και forfour έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Renault. Συγκεκριμένα τα δύο μοντέλα μοιράζονται σε ποσοστό 70% εξαρτήματα, μεταξύ αυτών και κινητήρες, με το Renault Twingo τρίτης γενιάς.

Toyota GT86

Το ιαπωνικό κουπέ έχει εξελιχθεί από κοινού με τη Subaru και αποτελεί alter-ego του BRZ. Ο 2λιτρος 4κύλινδρος κινητήρας επίπεδης διάταξης (απόδοσης 200hp) που χρησιμοποιούν και τα δύο μοντέλα είναι της Subaru.