Σε μία από τις πιο αυστηρές δοκιμές του κλάδου της ασφάλειας των οχημάτων, τα Hyundai Tucson και Sonata του 2016 κατέκτησαν το βραβείο Insurance Institute for Highway Safety’s (IIHS) 2015 TOP SAFETY PICK+. To IIHS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1959 και αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων των οχημάτων και του ποσοστού των τραυματισμών καθώς και του ύψους των υλικών ζημιών στις συγκρούσεις. Διεξάγει έρευνες για τα δημοφιλή επιβατικά αυτοκίνητα καθώς και για ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα καθίσματα αυτοκινήτων παιδιών.

Αξιολογεί δύο πτυχές της ασφάλειας των οχημάτων: την αντοχή στις συγκρούσεις -πόσο καλά ένα όχημα προστατεύει τους επιβαίνοντες σε περίπτωση σύγκρουσης- και αποφυγής σύγκρουσης ή μετρίασης της πρόσκρουσης: το τεχνολογικό επίπεδο του οχήματος που μπορεί να αποτρέψει μια σύγκρουση ή να μειώσει τη σοβαρότητα της.

Βαθμολογεί τα οχήματα για την προστασία των επιβατών με βάση την απόδοση τους σε πέντε δοκιμασίες: μερική μετωπική σύγκρουση, μικρή μετωπική & πλευρική σύγκρουση, αντοχή της οροφής και των προσκεφάλων.

Οι νικητές του 2015 TOP SAFETY PICK+ πρέπει να κερδίσουν υψηλή κατάταξη στις παραπάνω δοκιμασίες καθώς και μια καλή ή αποδεκτή βαθμολογία στο test της μικρής μετωπικής σύγκρουσης. Τα οχήματα πρέπει επίσης να έχουν διαθέσιμο σύστημα εμπρός πρόληψης σύγκρουσης με υψηλή βαθμολογία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Tucson, το οποίο διαθέτει ένα σημαντικό επανασχεδιασμό στο νέο μοντέλο του 2016, κατακτά την υψηλότερη βράβευση από το IIHS.

Πολλαπλές επιλογές εξελιγμένης τεχνολογίας ασφαλείας είναι διαθέσιμες στο νέο Tucson του 2016, συμπεριλαμβανομένων των ΑΕΒ με προστασία πεζών, το Lane Departure Warning System, το Blind Spot Detection, το Rear Cross-traffic Alert, to Lane Change Assist, το Backup Warning Sensors και μια σταθερή κάμερα οπισθοπορείας. Επιπλέον, ο προηγμένος χάλυβας υψηλής αντοχής αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της δομής του νέου του Tucson, για βελτιωμένη ασφάλεια στις προσκρούσεις. Το όχημα διαθέτει επίσης ένα πρότυπο σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS) όπου προειδοποιεί τους οδηγούς εάν ένα ή περισσότερα ελαστικά έχουν μειωμένη πίεση, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του ελαστικού.

Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκεται και ο στάνταρ εξοπλισμός ασφαλείας του Sonata του 2016.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.