«Είτε πιστεύετε στα UFO, είτε όχι, είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις». Αυτό υπογραμμίζει ο γνωστός αρθρογράφος και συγγραφέας, Σιν Τόμας, της δημοφιλούς ιστοσελίδας απόψεων The Spectator, υπογραμμίζοντας τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων τα τελευταία χρόνια.

Το Πεντάγωνο τα αποκαλεί πλέον Ανεξήγητα Εναέρια Φαινόμενα (UAP – Unidentified Aerial Phenomena), επειδή αισθανόταν πως ο όρος «UFO» έχει στιγματιστεί και όποιος μιλάει για αυτά χαρακτηρίζεται ως «τρελός», αναφέρει ο Sean Thomas, προσθέτοντας ενδεικτικά:

«Και φαίνεται πως το Πεντάγωνο, αλλά και εν γένει η Ουάσιγκτον, είναι πολύ πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτά». Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα με ανώτερους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον που έχουν κάνει περίεργες επισημάνεις για UFO/UAP (με την έννοια, τουλάχιστον, ότι κάτι ανεξήγητο στοιχειώνει τον πλανήτη μας).

Τζον Μπρέναν, επικεφαλής της CIA υπό τον Ομπάμα: «Μερικά από τα φαινόμενα που βλέπουμε συνεχίζουν να είναι ανεξήγητα και μπορεί, στην πραγματικότητα να είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη και θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιο είδος δραστηριότητας που κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι αποτελούν μια διαφορετική μορφή ζωής».

Τζον Ράτκλιφ, Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί Ντόναλντ Τραμπ: «Υπάρχουν πολύ περισσότερες θεάσεις από αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί. Κάποια από αυτά τα στοιχεία έχουν αποχαρακτηριστεί. Και όταν μιλάμε για θεάσεις, μιλάμε για αντικείμενα που έχουν δει πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού ή της Πολεμικής Αεροπορίας ή έχουν συλληφθεί από δορυφορικές εικόνες και ειλικρινά πραγματοποιούν ενέργειες που είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Κινήσεις που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν και για τις οποίες δεν έχουμε την τεχνολογία. Ή να ταξιδεύουν με ταχύτητες που υπερβαίνουν το ηχητικό φράγμα χωρίς όμως ηχητική έκρηξη»

Τζέιμς Γούσλεϊ, πρώην διευθυντής της CIA, ρωτήθηκε για τα UFO: «Άνθρωποι έχουν αναφέρει πολύ περίεργες κινήσεις από αεροσκάφη […] Απλά δεν ξέρω. Για να το θέσω ήπια, δεν είμαι τόσο δύσπιστος όσο πριν από μερικά χρόνια, για να το θέσω ήπια».

Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ: «Υπάρχουν πράγματα που πετούν στον εναέριο χώρο μας και δεν ξέρουμε ποιος είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι δικός μας. Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε ποιος είναι, ειδικά αν είναι αντίπαλος που έχει κάνει ένα τεχνολογικό άλμα.»

Κρίς Μέλλον, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας υπό τον Μπίλ Κλίντον: «Με βάση όσα γνωρίζουμε για τα UAP, οι εξωγήινοι είναι η καλύτερη εξήγηση»

Ο αείμνηστος Χάρι Ριντ, κάποτε ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έχει υποστηρίξει πως η Lockheed Martin, εταιρεία αεροδιαστημικής και οπλικών συστημάτων, έχει «θραύσματα UFO».

«Ο κατάλογος με τις εντυπωσιακές δηλώσεις αξιωματούχων είναι πολύ μεγαλύτερος. Και δεν είναι μόνο οι περίεργες δηλώσεις πολιτικών και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει ειδικές ομάδες για τη διερεύνηση των UFO, το κογκρέσο πραγματοποιεί επίσημες ακροάσεις για UFO, το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε μυστηριωδών και ξαφνικά “βίντεο με UFO” και αμερικανικά μέσα υψηλού προφίλ, από τους New York Times έως την Washington Post και το 60 Minutes του CBS, που έχουν αναφερθεί εκτενώς τα φαινόμενα», σημειώνει ο Σιν Τόμας.

Στην ενίσχυση των σεναρίων έχουν εμπλακεί κατά καιρούς ακόμη και πρόεδροι των ΗΠΑ. Η πιο εντυπωσιακή παρέμβαση, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, έχει γίνει από τον Μπαράκ Ομπάμα στο Late Show με τον Τζέιμς Κόρντεν, επίσης το 2021. Όταν έγινε μια συνηθισμένη πλάκα για τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», ο Μπαράκ Ομπάμα σταμάτησε να χαμογελά και είπε:

«Αυτό που είναι αλήθεια, και πραγματικά μιλάω σοβαρά τώρα, είναι ότι υπάρχουν πλάνα και αρχεία με ιπτάμενα αντικείμενα, που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν να κινούνται, την τροχιά τους. Δεν είχαν ένα εύκολα εξηγήσιμο μοτίβο. Και έτσι, ξέρετε, νομίζω ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε σοβαρά την προσπάθεια να ερευνήσουμε και να καταλάβουμε τι είναι αυτά».

Και τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με ένα καταιγισμό δηλώσεων από ειδικούς. Το μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσε ο Ντέιβιντ Γκρους, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ένα έμπειρο και σεβαστό στέλεχος, με σημαντικό βιογραφικό και με θητεία σε μια νέα μονάδα μελέτης UAP, που παραιτήθηκε για να μπορέσει να μιλήσει – υπό το καθεστώς προστασίας πληροφοριοδότη για UFO. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο αμερικανικός στρατός έχει στην κατοχή του «άθικτα και εν μέρει άθικτα» σκάφη μη ανθρώπινης προέλευσης και οι ισχυρισμοί του κατατέθηκαν και ενόρκως στο Κογκρέσο, έχοντας την υποστήριξη συναδέλφων του όσον αφορά στο κύρος του, αλλά και γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά σοβαρό για να υποστηρίξει ανυπόστατα πράγματα.

«Η προφανής αντίδραση στη δήλωση του Γκρους είναι ότι είναι τρελός. Κι όμως δεν φαίνεται τρελός. Άρα πρέπει να λέει ψέματα. Αλλά αν λέει ψέματα, γιατί το κάνει; […] Ίσως τα κάνει όλα για χρήματα. Αλλά τι χρήματα; Κινδυνεύει με παγκόσμια γελοιοποίηση, η καριέρα του έχει σίγουρα τελειώσει, πολλοί αμφισβήτησαν τη λογική του και αν το κάνει για μετρητά, έχει θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την επαγγελματική του φήμη, ίσως να πουλήσει ένα βιβλίο και να κερδίσει λίγα δολάρια σε μικρούς ιστότοπους που ασχολούνται με UFO. Οι μόνες άλλες εξηγήσεις είναι ότι έχει με κάποιο τρόπο χειραγωγηθεί ώστε να πιστεύει αυτά τα πράγματα (αλλά πώς; Με τα ναρκωτικά; Πλύση εγκεφάλου;) ή ότι στην πραγματικότητα λέει την αλήθεια, όπως τη βλέπει – είτε έχει δίκιο είτε άδικο. Και αυτό αφορά τη συμπεριφορά ολόκληρης της Ουάσιγκτον σχετικά με τα UFO/UAP τα τελευταία χρόνια», γράφει ο Σιν Τόμας και συνεχίζει:

«Τα πραγματικά στοιχεία για τα UFO είναι πενιχρά, ακόμη και αξιολύπητα […] Και όμως το κατεστημένο των ΗΠΑ προχωράει σε σχόλια τόσο ασυνήθιστα και η συμπεριφορά του είναι τόσο παράξενη. Είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει. Για αυτό είτε “πιστεύετε στα UFO” είτε όχι, αυτά τα ξεσπάσματα πρέπει να εξηγηθούν».

«Υπάρχουν πέντε κύριες πιθανές εξηγήσεις, οι οποίες παρατίθενται σε φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων:

  1. Το κατεστημένο των ΗΠΑ εμπλέκεται σε μια περίπλοκη διακομματική επιχείρηση για να εκνευρίσει και να προκαλέσει σύγχυση στους αντιπάλους, ειδικά στους Κινέζους. Ίσως θέλουν να τους πείσουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν προηγμένη εξωγήινη τεχνολογία, και έχουν προωθήσει εδώ και δεκαετίες την αντίστροφη μηχανική (σημ: πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία ανακαλύπτονται τα τεχνικών χαρακτηριστικά ενός συστήματος από τα επιμέρους στοιχεία του).
  2. Το κατεστημένο των ΗΠΑ έχει μια απίστευτη νέα στρατιωτική τεχνολογία – κάτι πραγματικά εκπληκτικό, όπως τα αεροσκάφη κατά της βαρύτητας – και θέλουν να την κρύψουν από όλους: Αμερικανούς και Κινέζους.
  3. Το κατεστημένο των ΗΠΑ έχει τρελαθεί συλλογικά ή υποφέρει από κάποια μαζική ψευδαίσθηση, που προέρχεται από μερικά εύπιστα άτομα, μια διαδικασία γνωστή στην ψυχολογία ως «μεταδοτικότητα».
  4. Ο στρατός και η ελίτ των ΗΠΑ πιστεύει ειλικρινά ότι μας επισκέπτεται μη ανθρώπινη νοημοσύνη – αλλά κάνουν λάθος.
  5. Ο στρατός και η ελίτ των ΗΠΑ πιστεύει ειλικρινά ότι μας επισκέπτονται μη ανθρώπινες πληροφορίες – και έχουν δίκιο.

«Τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει; Όπως τα βλέπω όλα τα σενάρια έχουν μεγάλα προβλήματα και πολλές επιφυλάξεις. Ωστόσο όλο αυτό περίεργο φαινόμενο θα πρέπει να αρχίσει να εξηγείται. Και εάν η απάντηση αποδειχθεί τελικά η πέμπτη – όσο αλλόκοτο και εάν είναι δεν μπορεί να απορριφθεί τελείως – τότε ίσως χρειαστούμε να κάποιες προσευχές».