Χάος επικρατεί στους δρόμους της Γαλλίας με χιλιάδες να βγαίνουν και να διαδηλώνουν τόσο κατά του Εμανουέλ Μακρόν, όσο και κατά του νέου ασφαλιστού, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Οι διαδηλώσεις διεξάγονται σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις από το πρωί, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Γάλλου προέδρου, ενώ τον παρομοιάζουν τον Ναπολέοντα Γ’, καθώς επί βασιλείας του ξέσπασε η ιστορική παρισινή κομμούνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δύο προτάσεις μομφής

Το συνταξιοδοτικό τελικά δεν ψηφίστηκε από τους Γάλλους βουλευτές, αλλά πέρασε με έκτακτο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μακρόν, ύστερα από τις αντιδράσεις και πληροφορίες ότι θα καταψηφίζονταν από στελέχη του συνασπισμού του.

Εντούτοις, η κυβέρνηση του δέχτηκε δύο συνεχόμενες προτάσεις μομφής, οι οποίες καταψηφίστηκαν οριακά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Περίπου 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας διακομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα Liot – η πρόταση μομφής που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί – λαμβάνοντας μόλις εννέα ψήφους λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Επίσης, ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), πέρασε.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από το χάος και την οργή που επικρατεί στη Γαλλία: