Newsroom

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη, λέγοντάς τους να επενδύσουν στην πατρίδα ώστε να στηρίξουν την οικονομία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, τη μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε κατ’ ιδίαν στους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες της πατρίδας του. Μεταξύ άλλων, τους ανέφερε πως ο ρόλος τους δεν είναι απλώς να βγάζουν χρήματα αλλά να υποστηρίζουν την κοινωνία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση, ήταν οι δισεκατομμυριούχοι Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, Αλεξέι Μορντάσοφ, Γκέρμαν Χαν, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, Βίκτορ Ράσνικοφ, Αντρέι Μελιντσένκο και Ντμίτρι Μαζεπίν. Τα συμφέροντά τους κυμαίνονται από τα μέταλλα και τις τράπεζες, μέχρι τα λιπάσματα.

«Ένας υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι ένας πραγματικός πολίτης της Ρωσίας, της χώρας του, ένας πολίτης που αντιλαμβάνεται και ενεργεί προς τα συμφέροντά του», είπε ο Πούτιν. «Δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά καταχωρεί επιχειρήσεις εδώ, στη χώρα μας, και δεν γίνεται εξαρτώμενος από ξένες αρχές».

Ο ίδιος, έκανε ειδική μνεία στην «υψηλή αποστολή» των επιχειρηματιών, οι οποίοι φρόντισαν τους εργαζομένους και κατηύθυναν τα ταλέντα τους όχι μόνο προς την αποκόμιση κέρδους, αλλά και για το κοινό καλό.

Ο Πούτιν είπε πως ήθελε να ακούσει τη γνώμη τους για το πώς θα οικοδομηθεί μια πιο δυναμική οικονομία που θα οδηγήσει σε «αισθητή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε όλη τη χώρα». Αν και τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας όρθιοι, ο Πούτιν δε δίστασε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Πρέπει να σκέπτονται περισσότερο τις ανάγκες της χώρας και λιγότερο το δικό τους κέρδος, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η οικονομία αντιστέκεται στις κυρώσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι κυρώσεις της Δύσης δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας. Όμως, άφησε και μια νότα επείγοντος, λέγοντας πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά τις απειλές που λαμβάνουν χώρα και τι μας λένε οι μάντεις κακών, λέγοντας πως η Ρωσία θα έχει προβλήματα μεσοπρόθεσμα. Ναι, αυτή είναι μια απειλή που πρέπει να έχουμε στο μυαλό», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Σας καλώ να μην περιμένετε να έρθουν αυτές οι αρνητικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα… Πρέπει να ενεργήσετε τώρα».

Τα μέτρα της Ρωσίας προς τις μεγάλες επιχειρήσεις

Στην πιο σαφή ένδειξη των αυξανόμενων απαιτήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 300 δισ. ρούβλια (3,6 δισ. ευρώ) από έναν φόρο επί των υπερβολικών κερδών. Αυτό, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τις εταιρίες πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Ο υπουργός Οικονομίας Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε πως ο φόρος θα τεθεί γύρω στο 5% των υπερβολικών κερδών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η εισφορά θα επιβληθεί νομικά από το 2024, όμως το υπουργείο Οικονομικών αναμένει οι εταιρίες να καταβάλουν πληρωμές και φέτος.

Η Ρωσία ελπίζει πως θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ φέτος, έπειτα από υποχώρηση 2,1% το 2022. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε πως το ΑΕΠ και οι επενδύσεις θα αυξηθούν φέτος, αλλά απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις.

Η οικονομία αποδείχθηκε αναπάντεχα ανθεκτική απέναντι στις κυρώσεις πέρυσι, όμως η επιστροφή στα προ του πολέμου επίπεδα μπορεί να είναι πολύ μακριά καθώς περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες κατευθύνονται προς τον στρατό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε ουσιαστικά μεγάλα τμήματα της οικονομίας σε πολεμική βάση, με τις αμυντικές βιομηχανίες να εργάζονται 24ωρες το 24ωρο για την παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.