Η Ρωσία παραδέχθηκε τις βαρύτερες απώλειες σε μία μόνο επίθεση στην Ουκρανία με τον θάνατο τουλάχιστον 63 στρατιωτών στην Μακιίφκα της ανατολικής Ουκρανίας. Τι συνέβη όμως στην συγκεκριμένη επίθεση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ χθες, νωρίς το απόγευμα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε μία σπάνια κίνηση, ανακοίνωσε ότι 63 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με το πυραυλικό σύστημα HIMARS, με το οποίο έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της εισβολής της Μόσχας , το οποίο επιτρέπει βομβαρδισμούς εις βάθος, πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μακιίφκα, σε έδαφος κατεχόμενο από την Μόσχα στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην σύγκρουσή τους με το Κίεβο που ξεκίνησε το 2014.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, που δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για την επίθεση αυτή, τέσσερις πύραυλοι στόχευσαν «προσωρινό κέντρο ανάπτυξης» του στρατού. Δύο ακόμη πύραυλοι καταρρίφθηκαν, υποστήριξε. Η ανακοίνωση είναι εξαιρετικού χαρακτήρα: δεν πρόκειται απλώς για τον βαρύτερο απολογισμό σε μία και μοναδική επίθεση που παραδέχεται η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο, αλλά αποτελεί επίσης την πρώτη ανακοίνωση για στρατιωτικές απώλειες από τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε κάνει λόγο για 5.937 νεκρούς στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Από την πλευρά της η Ουκρανία, που αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρουσίασε διαφορετικές πληροφορίες για τις ρωσικές απώλειες στην Μακιίφκα. Η υπηρεσία στρατηγικών επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε στο Telegram έναν απολογισμό 400 νεκρών και 300 τραυματιών. Μάλιστα, το ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι δεν έχει οριστικές πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, ενώ έκανε για «μέχρι δέκα μονάδες» στρατιωτικών οχημάτων «όλων των τύπων» που καταστράφηκαν κατά τον βομβαρδισμό. «Οι απώλειες σε επίπεδο προσωπικού για τις κατοχικές δυνάμεις θα διευκρινισθούν», ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Facebook χθες.

Γιατί τόσοι νεκροί

Ο ρωσικός στρατός δεν εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο απολογισμός είναι ιδιαιτέρως βαρύς. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρθηκαν απλώς σε μία «ζώνη συγκέντρωσης» στρατιωτών στην Μακιίφκα. Την Κυριακή, τα ρωσικά και τα ουκρανικά μέσα είχαν αρχίσει να κάνουν λόγο για την επίθεση διευκρινίζοντας ότι το κτίριο το οποίο επλήγη στέγαζε ρώσους κληρωτούς, άρα μη επαγγελματίες στρατιώτες. Πηγή των τοπικών αυτονομιστικών φιλορωσικών αρχών δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο βομβαρδισμός έγινε δυνατός από το γεγονός της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά συρροήν από τους συγκεντρωμένους στρατιώτες κάνοντας δυνατό τον γεωεντοπισμό τους από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, το κτίριο στέγαζε Ρώσους νεοσύλλεκτους και καταστράφηκε ολοσχερώς στον βομβαρδισμό διότι σε αυτό υπήρχαν αποθηκευμένα πυρομαχικά. «Σχεδόν το σύνολο του στρατιωτικού υλικού, τοποθετημένο δίπλα στο κτίριο χωρίς το παραμικρό καμουφλάζ, καταστράφηκε επίσης», έγραψε στο Telegram, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε «πολλές εκατοντάδες».

Σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, από τις βασικές φιλορωσικές πηγές στην Ουκρανία, στο κτίριο βρίσκονταν 600 άνθρωποι.

Οι αντιδράσεις στην Ρωσία

Η ανακοίνωση των ρωσικών απωλειών προκάλεσε σοκ στην Ρωσία, αλλά και επικρίσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση έπειτα από σειρά από ταπεινωτικές ήττες στα ουκρανικά μέτωπα τους τελευταίους μήνες.

«Παρά τον πολύμηνο πόλεμο, δεν έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα», διαπιστώνει ο μπλόγκερ Μπόρις Ροζίν, προσκείμενος στους φιλορωσικούς αυτονομιστικούς κύκλους της Ουκρανίας, που καταγγέλλει την «ανικανότητα» των μελών της ηγεσίας του ρωσικού στρατού. «Γιατί συνεχίζουμε να εγκαθιστούμε τους στρατιώτες σε ξενοδοχεία, πανδοχεία και επαγγελματικές σχολές..;», αναρωτιέται από την πλευρά του ο ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντρ Κοτς. Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ προειδοποιεί ότι μία τέτοια πολυαίμακτη επίθεση μπορεί να επαναληφθεί «οποιαδήποτε στιγμή» και εκφράζει την απογοήτευσή του που οι ρώσοι στρατηγοί «είναι ανίκανοι επί της αρχής να διδαχθούν».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (WSI), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει πιθανότατα να επιρρίψει την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής ασφάλειας στους αξιωματούχους των αυτονομιστών και στο επιστρατευμένο προσωπικό». Επιμνημόσυνες τελετές πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Σαμάρα και τις γειτονικές της πόλεις από όπου κατάγονταν πολλά από τα θύματα.