Ανησυχίες Αυστραλίας για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Συνεχίζονται οι διαρροές του WikiLeaks


ΚΟΣΜΟΣ
8:59
13/12/2010
Ανησυχίες Αυστραλίας για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
loading

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνταν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάτι που θα προκαλούσε κινδύνους πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα αυτά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα, που δημοσιεύονται αποκλειστικά από την «The Sydney Morning Herald», αποκαλύπτουν πως οι αυστραλοί ηγέτες είχαν θίξει το θέμα αυτό πολλές φορές στους συμμάχους τους.

«Η βασική ανησυχία των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν έγκειται στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες της χώρας στο θέμα των εξοπλισμών και στην συνεργασία με τις ΗΠΑ για να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να εξαπολύσει από την πλευρά του στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν», γράφει τον Μάρτιο του 2009 αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι Αυστραλοί ανησυχούν ότι η συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα προκαλέσει έναν συμβατικό πόλεμο, δηλαδή πυρηνικό, στη Μέση Ανατολή, στον οποίο θα εμπλακούν και οι ΗΠΑ, γεγονός που θα παρασύρει και την Αυστραλία στη σύγκρουση», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Ένα άλλο τηλεγράφημα που είχε σταλεί τέσσερις μήνες νωρίτερα εξέφραζε τις ανησυχίες της Αυστραλίας για ένα μονομερές στρατιωτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ή στις πυρηνικές του υποδομές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει