Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν χθες έξω από την πύλη του Βρετανικού προξενείου στο Σάου Πάουλου καλώντας να απελευθερωθεί ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ.

Όπως ήταν επόμενο η διαδήλωση οργανώθηκε στο Διαδίκτυο, μέσω Facebook, Twitter αλλά και αρκετών βραζιλιάνικων ιστολογίων, που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Ασάντζ.

Βέβαια, το βρετανικό προξενείο στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη είναι κλειστό τα Σάββατα οπότε και δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

Οι υποστηρικτές του Ασάντζ βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται μια αλυσίδα αντιδράσεων. Στην Ισπανία, υποστηρικτές του κάλεσαν να γίνουν παγκόσμιες κινητοποιήσεις για να αφεθεί ελεύθερος, διαμέσου του ιστοτόπου Free WikiLeaks, σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μεξικό, Μπογοτά, Λίμα κ.ά.: «Για την Ελευθερία, Πείτε Όχι στην Κρατική Τρομοκρατία», τιτλοφόρησαν το μανιφέστο τους, στο οποίο ζητούν την αποκατάσταση του ιστοτόπου του WikiLeaks.

Ο Ασάντζ αναμένεται να προσαχθεί για δεύτερη φορά την Τρίτη σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Στη διαδήλωση στο Άμστερνταμ, που υποστήριξε και το Κόμμα των Πειρατών, μετείχαν δεκάδες πολίτες καλώντας για την «προστασία της ελευθερίας του Τύπου» και «εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες φίμωσης» προσπαθειών όπως το WikiLeaks. Ενώ στο Περού, συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από τη Βρετανική πρεσβεία μερικές δεκάδες διαδηλωτές.