To Ισραήλ ήταν ιδιαίτερο ικανοποιημένο για τη στάση του Αυστραλού πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, σύμφωνα με διαρροές εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Sydney Morning Herald».

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, το Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ιράν για να πλήξει «τον πυρηνικό του οπλισμό».

Όπως σημειώνεται, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αυστραλία Γιουβάλ Ρότεμ, θεωρούσε τον Ραντ ως σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ και τόνιζε την αρνητική στάση του αυστραλού πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του Ιράν Αχμαντινεζάντ.

Μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ραντ το 2007, ο Ρότεμ είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο Ραντ, νέος τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, είχε χαρακτηρίσει τον Ιρανό πρόεδρο ως αντιπαθητικό άτομο από κάθε άποψη και είχε απορρίψει έντονα τον αντισημιτισμό του.

Ο Ρότεμ εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ θεωρούσε σημαντική τη στάση της Αυστραλίας στο θέμα, καθώς ο Ραντ είχε θετική εικόνα στην ευρωπαϊκή αριστερά, μέρος της οποίας ήταν επιφυλακτική έναντι μιας σκληρής στάσης στο θέμα του Ιράν.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ δήλωνε ενθουσιασμένος και με την τότε στάση της πρώην αντιπροέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης και σημερινής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ και τόνιζε ότι ήταν γενικά πολύ ευχαριστημένος με την αυστραλιανή στάση στο μεσανατολικό. Ο Ρότεμ ανέφερε ότι οι δημόσιες σχετικές δηλώσεις της κας Γκίλαρντ ήταν πολύ πιο υποστηρικτικές απ’ ό,τι περίμενε.

Το θέμα δημοσιοποιείται ενώ ο Ραντ ολοκληρώνει επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη προόδου στη διαδικασία ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Ραντ δήλωσε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη καταστρέφουν τις πιθανότητες ειρήνης και πως θα επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα και θα επαναλάβει τη θέση του.

Πρόσθεσε ωστόσο πως το Ισραήλ έχει φόβους σχετικά με την ασφάλειά του, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.