Μια υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με την Καταλονία έχουν δημιουργήσει οι αμερικανικές Αρχές, καθώς τη θεωρούν το μεγαλύτερο κέντρο δραστηριότητας ριζοσπαστικών ισλαμιστών. Στην υπηρεσία πληροφοριών συμμετέχουν υπηρεσίες στην Καταλονία για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.Τα σχετικά διπλωματικά έγγραφα διέρρευσαν από τον εν λόγω ιστότοπο και δημοσιεύτηκαν σε ισπανική εφημερίδα.

Το αρχείο που «προδίδει» τις ΗΠΑ απεστάλη στις 2 Οκτωβρίου του 2007 στην Ουάσιγκτον από την αμερικανική πρεσβεία στην Μαδρίτη. Η απόφαση για τη μυστική υπηρεσία εγκρίθηκε εκείνο τη μήνα και το κέντρο πληροφοριών έχει τη βάση του στο προξενείο στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της πρεσβείας, «η σημασία της μετανάστευσης, νόμιμης και παράνομης, από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία), όπως και από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές κάνει αυτή την περιοχή μαγνήτη για τη στρατολόγηση τρομοκρατών». Οι 60.000 Πακιστανοί και οι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική σύμφωνα με τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η Ισπανία αποτελεί αντικείμενο προτίμησης και εμμονής του τζιχάντ.

«Αν και οι Αμερικανοί χαιρέτισαν τον αριθμό των συλλήψεων από την 11-M (τις ισλαμιστικές βομβιστικές επιθέσεις στις 11 Μαρτίου 2004 όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι στη Μαδρίτη), επικρίνουν την έλλειψη συντονισμού των ισπανικών υπηρεσιών και προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τύχη ορισμένων κρατουμένων» αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ένα παρόμοιο έγγραφο αναφέρει πως «Δεν υπάρχει μια πλήρης λίστα των τρομοκρατών, γεγονός που περιπλέκει την αναγνώριση και την αναζήτηση ατόμων που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ».