Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία που εκφώνησε στην πατρίδα του, τη Νορβηγία, στο συνέδριο της νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε στην ίδια ομιλία πως ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν ο Πούτιν σκεφτεί να κάνει οτιδήποτε παρόμοιο σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η συμμαχία θα αντιδράσει, υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40 εκατομμύρια ανθρώπους,

«Αυτή δεν είναι απλώς μια επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι επίσης μια επίθεση στις αξίες μας και στην παγκόσμια τάξη την οποία θέλουμε» δήλωσε μιλώντας για τον πόλεμο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ εκφώνησε την ομιλία στο νησί Ουτόγια, όπου το 2011, βάζοντας στόχο μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο ακροδεξιός Αντερς Μπρέιβικ είχε ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Στα χρόνια μετά την επίθεση, το μικρό αυτό νορβηγικό νησί έχει γίνει ένα κέντρο διδασκαλίας των δημοκρατικών αξιών.