Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μπει πλέον στον 4ο μήνα του και τη χώρα να αναφέρει πως η κατάσταση στο Ντονμπάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αυτό που έχει ανάγκη η χώρα του είναι «όπλα, όπλα και πάλι όπλα».

Οι ουκρανικές αρχές ακόμη κι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχονται πως σε ορισμένα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός έχει μεγάλο πλεονέκτημα τόσο όσον αφορά στον αριθμό των δυνάμεων όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων όπλων. Έτσι, ο Ντμίτρο Κουλέμπα απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών του Twitter πριν από την επιστροφή του στο Κίεβο από το Νταβός, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – και συνάντησε τον Έλληνα πρωθυρπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – υπογράμμισε πως η Ουκρανία θέλει «περισσότερο βαρύ εξοπλισμό. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να τους απωθήσουμε».

Σε ερώτηση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Κουλέμπα δήλωσε: «Η στιγμή που η Ρωσία θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός τότε θα σημαίνει πως βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το να χάσει ολοκληρωτικά σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία δεν πρόκειται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, τουλάχιστον όχι όσο βρίσκονται σε φάση επίθεσης». Κατέληξε λέγοντας: «Αλλά ακόμη κι αν το ζητήσει (σ.σ. την κατάπαυση του πυρός) θα το σκεφτούμε δύο και τρεις φορές προτού καν μπούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε».

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε χθες Πέμπτη (26/5) τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ενώ είπε πως και η Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο σ’ αυτή του την στάση.

Ο κ. Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.