Συνεχίζεται η εκκένωση αμάχων από την Ανατολική Ουκρανία. Άμαχοι στο Σλοβιάνσκ συγκεντρώθηκαν σε σημείο που τους είχε υποδειχθεί, έχοντας πάρει ο καθένας μια βαλίτσα με λίγα βασικά υπάρχοντα, περιμένοντας να ξεκινήσει ένα ακόμα κομβόι εκκένωσης της περιοχής. Ηχούσαν ωστόσο την ίδια στιγμή και οι σειρήνες του συναγερμού μιας πιθανής νέας ρωσικής επίθεσης στα τελευταία ουκρανικά οχυρά του Ντονμπάς.

Στο Ντονέτσκ, παραμένουν πλέον μόλις τριακόσιες χιλιάδες κάτοικοι από το ένα εκατομμύριο που έμενε εκεί πριν από τον πόλεμο. Η άμυνα στην περιοχή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, όπως αναφέρει ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, η πρώτη γραμμή βρίσκεται υπό βομβαρδισμό ανά πάσα στιγμή, έχουμε σφοδρές μάχες στην κατεύθυνση του Λουχάνσκ, στην εδαφική κοινότητα του Λίμαν. Ο εχθρός προσπαθεί να διαρρήξει και να καταλάβει την πόλη Λίμαν, ώστε να εκτελέσει την επίθεσή του προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ».

Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπεί ανελέητα τις ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 700 στόχοι χτυπήθηκαν την Κυριακή. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι πολλά θύματα προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από μία από αυτές τις επιθέσεις με πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Το πρωινό μου ξεκινά με τον αριθμό των ανθρώπων που χάσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχουμε ολοκληρώσει τους υπολογισμούς στην Ντέσνα και είδα πολύ λυπηρά στατιστικά στοιχεία. Δυστυχώς, σήμερα, κάτω από τα ερείπια στη Ντέσνα υπάρχουν 87 θύματα, 87 πτώματα, άνθρωποι που σκοτώθηκαν», σχολίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, μάλιστα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας του, όπου έχει επικεντρωθεί η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. «Έχουν οργανώσει ένα μακελειό και προσπαθούν να εξοντώσουν κάθε ζωντανό οργανισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν κατά 38 κοινοτήτων στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Κατά τη διάρκεια της 23ης Μαΐου, 7 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων. Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο κυρίως πολιτικές υποδομές και προκλήθηκαν καταστροφές σε 63 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 53 σπιτιών, ενός νηπιαγωγείου και μιας τράπεζας.

Στη Μαριούπολη και τα περίχωρά της, τα ρωσικά στρατεύματα «συνέχισαν τις επιχειρήσεις φιλτραρίσματος και μεταφοράς» Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν αφού πέρασαν αρκετές εβδομάδες μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα της Αζοφστάλ. Την ώρα ωστόσο που οι Ρώσοι στρατιώτες εκτελούν εργασίες αποναρκοθέτησης, η Ουκρανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιδημιών σε ό,τι έχει απομείνει από την πόλη.

Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν ν’ απελευθερώσουν τις περιοχές που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός.