Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα στο Νταβός σε συνάντηση ηγετικών στελεχών από τον διεθνή χώρο των επιχειρήσεων ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα σημείο καμπής και ότι πρέπει να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως προειδοποίηση σε άλλες χώρες που σκέφτονται τη χρήση ωμής βίας.

«Η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής…Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο» δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο φόρουμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι κυρώσεις….πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του» τόνισε ο Ζελένσκι.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα για τη χώρα του, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη.

«Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη από όλα τα όπλα που ζητάμε, όχι μόνο αυτά που παρέχονται. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε.

Η Ουκρανία έχει ισχυρή αντιπροσωπία φέτος στη σύνοδο του WEF στο Νταβός, όπου αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί βρίσκονται εκεί με φυσική παρουσία. Ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντιπροσωπία Ουκρανών μεταξύ ημών».

Ρωσία: Θα ξεκινήσει και πάλι συνομιλίες όταν η Ουκρανία έχει «εποικοδομητική θέση»

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ανατολική χώρα

Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο επικεφαλής της αποσχισθείσας από την Ουκρανία αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως οι μαχητές που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, θα δικαστούν στην αποσχισθείσα περιφέρεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ντονμπάς, Ουκρανία

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα κα στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρρψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας.

Φιλορωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φθάσει στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, έγραψε εξάλλου στο Telegram πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των στρατιωτικών πληροφοριών που ανακοινώνονται από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που έχει αποσχισθεί στην ανατολική Κροατία, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως «οι αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

Ουκρανία: Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, 6.538.998 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με την πλειονότητα εξ αυτών να καταφεύγουν στην Πολωνία.