Το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη βρίσκεται επίσημα στα χέρια της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα, τόνισε ότι παραδόθηκαν όλοι οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν κρυμμένοι στις εγκαταστάσεις του και υπολογίζεται πως είναι πάνω από 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπολογίζεται ότι παραδόθηκαν 2.439 μαχητές, με την πλειοψηφία να φέρεται ότι ανήκει στο ακροδεξιό τάγμα Αζόφ, όπως είχε αναφέρει η ουκρανική πλευρά σε προηγούμενες ανακοινώσεις της.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει αρνηθεί να σχολιάσει πόσα άτομα κρύβονταν μέσα στο εργοστάσιο, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ, σχετικά με το μέλλον των στρατιωτών του Azovstal.

Συγκεκριμένα, στη Ρωσία έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα να αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση το τάγμα Αζόφ και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι μαχητές που παρέδωσαν τα όπλα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ώστε να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων.